Гроші ходять за студентом: запроваджуємо гранти на навчання через Дію

  Перегляди 862

Цьогоріч вступники-контрактники зможуть отримати фінансову підтримку від держави.

Грант частково покриє вартість бакалаврської програми або програми підготовки медика, а оформити його можна буде через застосунок Дія. Таке рішення ухвалив Уряд України. 

«Нова система фінансування — це про принцип “гроші ходять за студентом”. Так абітурієнти отримають більше свободи у виборі майбутньої професії, адже орієнтуватимуться на власні бажання, а не наявність бюджетних місць в університеті. З іншого боку, такий підхід стимулюватиме конкуренцію за вступників між ЗВО. У довгостроковій перспективі це сприятиме покращенню якості освіти, професійному розвитку викладачів, розвитку науки та інновацій. Це революційний крок для української системи вищої освіти», — зазначив Михайло Федоров, Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — Міністр цифрової трансформації.

Вступники-контрактники зможуть отримати від 15 тис. грн на рік для покриття частини вартості навчання. Розмір гранту визначається індивідуально для кожного — за результатом НМТ та з урахуванням коефіцієнта спеціальності. 

«За рішенням про запровадження державних грантів стоїть не тільки допомога майбутнім вступникам. А й заохочення для нашої молоді залишатися в Україні та вступати в заклади вищої освіти тут. І ми, як представники держави, активно працюємо над тим, щоб кожен і кожна змогли реалізувати свій потенціал в Україні, щоб держава стала інструментом для досягнення успіху громадян. Тому ми активно трансформуємо систему освіти та створюємо нові механізми для підтримки молоді. Важливо, що така ініціатива стане доступною для вступників уже цього навчального року», — зазначив Оксен Лісовий, Міністр освіти та науки України.

Отримати грант може вступник, який:

  • вступає на бакалаврат (або магістратуру медичного, ветеринарного, фармацевтичного спрямування) після школи чи коледжу;
  • вступає на денну або змішану форму навчання на контракт;
  • має результати НМТ з будь-яких двох предметів з оцінками не менш ніж 150.

Загалом сума гранту розраховуватиметься так: 

  • маєте 150–170 балів з будь-яких двох предметів — претендуєте на 15 тис. грн;
  • більш ніж 170 балів — на 25 тис. грн.

Розмір гранту множитимуть на коефіцієнт залежно від спеціальності. Але для деяких спеціальностей не передбачено гранту першого рівня — лише другий, тож доступний для вступників, у яких понад 170 балів із мінімум двох предметів.

Алгоритм подання заявок такий:

  1. Вибираєте навчальний заклад та програму, на яку хочете вступити.
  2. Після зарахування подаєте заяву про бажання отримати грант через кабінет у ЄДЕБО між 5 вересня і 31 жовтня 2024 року
  3. Отримуєте повідомлення про призначення державного гранту з річною сумою, яку виплачуватимуть двома платежами протягом навчального року.
  4. Залишаєте заяву про отримання гранту в Дії.
  5. Кошти надходять на спеціальний рахунок.

Грант надаватимуть щорічно протягом усього навчання 4 роки — на бакалаврат і 6 років — на медичного магістра.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт