Презентували цифрові досягнення регіонів та громад на Міжнародному саміті мерів

  Перегляди 153

На Міжнародному саміті мерів 2024 команда Мінцифри з регіональної цифровізації представила досягнення CDTO в регіонах та громадах. А також анонсувала новий Індекс цифрової трансформації громад, що дасть змогу втілювати більше корисних цифрових ініціатив на місцях.

Мета саміту — поділитися ефективними рішеннями, інноваціями, досвідом міського управління та успіхами міст у різних сферах. 

Під час панельної дискусії «Інновації та цифрова трансформація в місцевому уряді» команда з регіональної цифровізації розповіла про проєкти, які втілили в громадах у 2023 році. 

Зокрема, у регіонах активно розвивається мережа центрів надання адміністративних послуг, де громадяни можуть отримати адміністративні послуги. Загалом за 2023 рік в Україні запрацювали 35 Дія.Центрів у 18 областях. Найбільше — у Тернопільській, Львівській, Волинській, Рівненській, Івано-Франківській. Завдяки цьому близько 1,5 млн українців отримали сотні необхідних послуг у сучасних та інклюзивних просторах. 

Також у пріоритеті залишається збільшення програм із популяризації цифрових навичок серед населення України. Мета — мати сильних цифрових лідерів у кожному муніципалітеті України. 2023 року Мінцифра досягла стратегічної цілі — понад 6 мільйонів українців взяли участь у програмах розвитку цифрових навичок. Так, за результатами опитування 60% дорослого населення країни розвинули цифрові навички на базовому та вище базового рівнях.  

«Ми працюємо у 24 регіонах та муніципалітетах, де кожен цифровий лідер реалізує унікальні проєкти. Незважаючи на вторгнення, навіть поблизу лінії фронту ми забезпечили цифрову підтримку для мешканців — адміністративні послуги, сервіси для ветеранів та внутрішньо переміщених осіб тощо», — зазначила Тетяна Приходько, координаторка напряму регіональної цифровізації, аналітикиня Мінцифри та Фонду Східна Європа.

Крім того, упродовж чотирьох років CDTO успішно впровадили понад 210 унікальних міжгалузевих проєктів. Зокрема:

  • більш ніж 40 проєктів для забезпечення установ необхідною технікою
  • понад 30 ініціатив у впровадженні електронних сервісів
  • близько 25 проєктів у сфері публічних послуг
  • понад 23 ініціативи в галузі інформаційних систем. 

За результатами дослідження 91,2% опитаних зазначають, що доступ до інтернету є однією з базових потреб. Тож спільно із CDTO ОВА триває забезпечення укриттів соціальних закладів доступом до інтернету. Загалом 2023 року забезпечено:

  • понад 5 000 укриттів закладів середньої освіти 
  • більш ніж 3 500 укриттів у закладах дошкільної освіти
  • більш як 571 в закладі охорони здоров’я

Також під час саміту присутні обговорили:

  • інноваційні рішення для розв’язання конкретних місцевих проблем 
  • відбудову України
  • демографічну кризу
  • міжнародне співробітництво 
  • програми та фонди ЄС, які допомагають містам змінитися та модернізуватися

«У сучасному глобальному світі мери — це не просто менеджери, яких тимчасово наймають для управління містами. Вони є агентами змін, амбасадорами та візіонерами, які працюють над створенням сталих, конкурентоспроможних та щасливих місць для життя. Це непросте завдання, і для українських мерів воно стає ще складнішим в умовах війни», — сказала Ірина Озимок, засновниця Міжнародного саміту мерів.

Детальніше з результатами регіональної цифровізації Мінцифри можна ознайомитися тут. 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт