Захист дітей онлайн під час карантину. Мінцифра презентувала інструкцію з порадами для батьків

Прес-офіс
17 квітня 2020, 12:35
  Перегляди 21928

17 квітня 2020 року Міністерство цифрової трансформації оприлюднило онлайн-посібник «COVID-19. Поради з безпеки онлайн для батьків та опікунів». У ньому розміщена інформація про найбільш актуальні проблеми віртуального життя дітей та способи їх вирішення. 

«Під час карантину загрозу може становити не лише вірус, а й цілком безпечне, на перший погляд, перебування вдома. Адже діти і підлітки нестачу реального спілкування компенсують тривалішим використанням гаджетів. У той же час в їхньому онлайн-житті можуть відбуватися небезпечні події. Тому фізична присутність дитини поряд не повинна впливати на пильність дорослих членів родини. Мінцифра пропонує батькам глибше зануритись у питання захисту дітей онлайн та навчити їх правил безпечного використання застосунків, соцмереж, ігор і веб-сайтів», — розповідає заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан.

«Важливо спілкуватись з власною дитиною з довірою, толерантно підійти до обговорення тем, замовчування яких може мати жорсткі наслідки, і водночас підвищувати рівень власних цифрових знань і технічних навичок. В інструкції сконцентровано міжнародний досвід для батьків та опікунів. Ми розпочали просвітницьку роботу і прагнемо розвивати культуру сімейної безпеки у віртуальному світі. Посібник – це важливий превентивний інструмент, здатний попередити багато онлайн ризиків для наших дітей і підлітків», — розповідає ініціатор підготовки інструкції для українських читачів Гульсанна Мамедієва, Генеральний Директор Директорату Стратегічного планування та Євроінтеграції.

Актуальність посібника підтверджують і дані онлайн-опитування, проведеного наприкінці 2019 року. Як зазначає радник з питань захищеності в Інтернеті Віце прем’єр-міністра Міністра цифрової трансформації Анастасія Дьякова: «Згідно з результатами опитування, не всі батьки та діти в Україні мають необхідні навички безпечного використання мережі Інтернет та знають, як реагувати та куди повідомляти про загрози. Крім того, різні покоління по-різному розуміють ризики віртуального світу. Так, 67% дітей зазначили, що стикалися в Інтернеті з матеріалами, які їх засмутили. Тоді як лише 24% батьків  повідомили, що їхні діти стикались з проблемами в Інтернеті. 60% дітей ладні поскаржитися батькам на проблеми в Інтернеті, тоді як лише 15% батьків знають, як допомогти!»

Подолати невтішну статистику можливо, навчаючи своїх дітей грамоти Інтернет-спілкування та формуючи довірливі стосунки в родині. В онлайн-посібнику «COVID-19. Поради з безпеки онлайн для батьків та опікунів» пояснюється, як дізнатися більше про використання дитиною Інтернету, не порушуючи її особистий простір. Посібник навчить регулювати час дитини в онлайні, методів протидії перегляду небезпечних матеріалів, дезінформації, шахрайству, небезпечним контактам з метою сексуального насильства онлайн чи офлайн, а також захисту особистих даних та чимало іншого.

Регулярна ініціатива, небайдужість та обізнаність батьків з правилами спілкування в Інтернеті зроблять дитину обачнішою в онлайні, допоможуть подолати психологічні перепони і бути відвертою з батьками в разі складних ситуацій. 

Онлайн-посібник перекладено та адаптовано Міністерством цифрової трансформації за участі освітнього проєкту #stop_sexтинг.

Матеріали розроблені Уповноваженим Австралії з питань захищеності людини в Інтернеті.

Онлайн-посібник доступний за посиланням.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт