У Маріуполі відкрито перший у Східній Україні центр розвитку стартапів

Прес-служба
29 жовтня 2019, 14:42
  Перегляди 10253

У рамках інвестиційного форуму в Маріуполі, Президент України Володимир Зеленський та Віце-прем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров відкрили перший у Східній Україні центр розвитку стартапів та новий простір для навчання і розвитку ІТ-ініціатив регіону «1991 Mariupol».

«Україна – інноваційна держава, яка опинилася в незвичайних умовах, тому розбудовує нові бізнес-моделі та власний шлях. Маріуполь щорічно випускає 6 тис. програмістів. Якщо цим хлопцям та дівчатам дати можливість працювати тут, то місто перетвориться на центр інновацій. Я хочу, щоб словосполучення «Маріупольський Стартап» звучало гідно та зрозуміло для кожного інвестора», - зазначив Президент України Володимир Зеленський під час відкриття «1991 Mariupol».

Засновники стартап-центру розраховують, що поєднання промислового потенціалу Маріуполя та великої кількості талановитих ІТ-спеціалістів у регіоні сприятиме створенню багатьох вдалих інноваційних проектів.

«Центр розвитку, хаб, коворкінг створений на базі бібліотеки. Подібну ідею ми розглядаємо для відкриття національної мережі освітніх хабів для навчання українців діджитал навичкам. Наприкінці зими 2020 року плануємо запустити освітню онлайн-платформу. А вже весною — перший хаб», - додав Віце-прем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

У «1991 Mariupol» будуть проводитися акселераційні та освітні програми для молоді, підприємців та ІТ-спеціалістів, стажуватимуться студенти, співробітники держорганів та промислових підприємств. Також створено коворкінг для роботи молодих стартап-команд та ІТ-підприємців з доступом до спеціальних технічних та нетехнічних партнерських умов.

«Великий експеримент, спрямований на те, щоб подружити стартапи та промислове місто» – так характеризує «1991 Mariupol» Денис Гурський, один з засновників української технологічної організації SocialBoost, яка ініціювала створення стартап-центру.

Під час відкриття одразу п’ять стартапів представили свої проекти Президенту:

  • Dosvit – ІТ-платформа, що допомагає громадам створювати сучасні офіційні веб-сайти за ІТ-канонами та підключати необхідні додатки відповідно до потреб ОТГ.
  • Citybot Назар – муніципальний чатбот Маріуполя, що інформує громадян про стан комунальних справ – від планових ремонтів до термінів відключення водопостачання.
  • ДСНС-101 – додаток для екстреного виклику допомоги в Державну службу з надзвичайних ситуацій України.
  • Hromada – мобільний додаток та програмне забезпечення для інфотерміналів, що дозволяє мешканцям громади чи міста бути в курсі новин і подій.
  • Відкрита влада – аналітичний вебсервіс для моніторингу роботи та виявлення корупційних зв’язків серед політиків, чиновників, державних, комунальних підприємств та організацій.

Центр розвитку стартапів «1991 Mariupol» створено у партнерстві USAID, EIB, міської влади та 1991.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт