Цифровізуємо правоохоронну сферу: Офіс Генпрокурора запустив бета-тест публічного дашборду Єдиного реєстру досудових розслідувань

  Перегляди 386

Запрацював дашборд кримінальних правопорушень, які стосуються бізнесу, з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Над ним працювали Офіс Генпрокурора спільно з Мінцифрою та консультаційною підтримкою Ради з питань підприємництва в умовах воєнного стану.

«Сьогодні презентують черговий продукт спільної роботи — дієвий механізм підвищення прозорості та ефективності роботи правоохоронних органів України. Це відповідь на потребу суспільства. Це відповідь на запит бізнесу та інвесторів, які прагнуть бачити справедливість і доброчесність у роботі правоохоронців. Я радий, що дискусію про тиск органів контролю на бізнес буде нарешті переведено в площину цифр і даних, а не дописів у соціальних мережах», — наголосив Андрій Єрмак, Глава Офісу Президента.

Дашборд ЄРДР — це аналітичний модуль, що цифровізує дані прокуратури й судів щодо кримінальних правопорушень, які стосуються бізнесу в Україні. Він містить дані про статистику розслідувань та розгляду в судах справ у зручному для аналізу й сприйняття форматі. Також має фільтри за конкретною статтею або періодом, а також окремо за органами, які розслідують справи. Раніше інформація зберігалася в десятках таблиць, деякі могли бути закритими. 

«Україна — єдина країна у світі, яка розвиває сферу відкритих даних в умовах повномасштабної війни. Чотири роки тому ми входили в топ-20 європейського рейтингу, зараз — у топ-3. Створення дашборду ЄРДР — це ще один сигнал, що ми маємо стати лідером у сфері відкритих даних. Фактично кожен отримує зручний інструмент аналізу даних, які раніше були доступні в десятках таблиць чи взагалі закриті. Це революційний крок, який покращує взаємодію бізнесу та держави й робить діяльність правоохоронної системи більш прозорою», — зазначив Михайло Федоров, Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — Міністр цифрової трансформації.

Команда Мінцифри допомогла проаналізувати:

  • бізнес-процеси процесуальних слідчих дій, даних, що обробляються в ЄРДР;
  • дані, які відсутні в реєстрі, та ті, які варто логувати й зібрати для візуалізації на дашборд;
  • технічну специфікацію реєстру.

Також надали рекомендації щодо критеріїв, тригерів у системі для виявлення аномалій тиску на бізнес, відстежування динаміки аномалій, доповнення структури даних, допомогли з підготовкою дизайну графіків лендингу.

«Це успішний приклад співробітництва держави та приватного сектору, коли держава отримує швидкий та ефективний відгук на запит. Ми особливо цінуємо таку підтримку в умовах украй обмежених під час війни ресурсів. Це яскрава демонстрація нашого прагнення до більшої відкритості та додаткових можливостей пошуку аномалій — помилок чи зловживань, які Офіс Генпрокурора прагне виявляти й виправляти, щоб задовольнити запит бізнесу на справедливість», — наголосив Генпрокурор Андрій Костін.

Що дає цифровізація контролю правопорушень бізнесу?

Дашбордом може скористатися будь-який громадянин чи інституція. З одного боку, він дає змогу Офісу Генпрокурора бачити більш чітку картину стану справ у сфері економічних злочинів в Україні. 3 іншого — допомагає зробити більш прозорою діяльність правоохоронців, мінімізувати людський фактор, прискорити обмін даними, а також зменшити ризики втрати даних та маніпулювання ними.

«Для мене як підприємця, який 18 років будує IT-бізнес, диджиталізація процесів відіграє ключову роль у формуванні довіри до держави. Створення дашборду — це доволі сміливий крок назустріч бізнесу й суспільству загалом, крок до транспарентності правоохоронної системи. Я дякую генпрокурору Костіну за відкритість і готовність до таких змін. У перспективі збільшення масиву даних має перерости в побудову повністю автоматичної системи ризик-менеджменту, яка працюватиме з Big Data. Плани амбітні, але процес уже запущено», — зазначив Артем Бородатюк, засновник Netpeak Group, член Ради з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану при Офісі Президента. 

Підприємці, керівництво держави та громадськість зможуть у зручному форматі ознайомитися з аналітичними даними й статистикою по роботі правоохоронців з економічними злочинами. Це дасть змогу побачити реальну ситуацію, відстежити її динаміку та тенденції.

Цифровізація процесів усередині прокуратури допомагає не лише отримати доступ до даних про кримінальні справи, а й загалом забезпечити прозорий доступ до правосуддя в Україні.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт