Цифрова відбудова України з допомогою польських партнерів

«Попри повномасштабне вторгнення росії в Україну, цифровізація в країні не зупинилась», —про це заявив Михайло Крячко, голова Комітету з питань цифрової трансформації 25 травня на зустрічі на тему відновлення України та сфери цифровізації. 

Голова Комітету акцентував увагу на тому, що цифрова трансформація повинна стати драйвером повоєнної відбудови України. Під час війни індустрія продемонструвала неабияку стійкість та роботу під час російських обстрілів.

Також до польської аудиторії було донесено головні потреби у підтримці та відбудові у сфері цифрової трансформації. Голова Комітету виокремив ключові питання, а саме:

Відновлення мереж

Після всіх атак росії гостро стоїть питання відновлення мереж з нуля та розбудова мереж: планування, будівництво кабельної каналізації, розгортання оптичних мереж, передбачаючи їх більшу захищеність для стійкості мереж у разі можливих обстрілів та відключень електроенергії.

Відновлення зв'язку на деокупованих територіях 

Відомо, що телеком мережі під час окупації повністю знищуються. Але для жителів деокупованих регіонів України їх відновлення стає необхідністю, бо це комунікація з рідними, отримання справжніх новин, можливість перенавчання та працевлаштування. 

Відновлення виробництва 

Пошкоджені або знищені телеком мережі потребують відновлення, а для цього необхідна значна кількість матеріалів. Стає потреба у створенні або відновленні підприємств з виробництва різноманітного обладнання, технічних засобів, кабелю.

Забезпечення енергетичної незалежності телеком обладнання 

Для забезпечення безперебійної роботи критичних інформаційних систем потрібне як резервне обладнання, так і автономні та альтернативні джерела енергії для обладнання (акумулятори, генератори, старлінки).

Підготовка до запуску 5G та cпільні 5G коридори (вивільнення частот) 

Для розгортання 5G мереж треба спочатку звільнити необхідні частоти, для чого необхідне проведення науково-дослідних робіт та компенсування витрат на звільнення частот шляхом проведення конверсії. Ці два компоненти розблокують впровадження 5G в Україні та сприятимуть не лише відновленню, а й модернізації українських електронних комунікаційних мереж.

В кооперації з країнами чорноморського басейну створити незалежні від агресора магістральні канали інтернет трафіку з Азії та Близького Сходу  через Україну до Європи, створивши передумови для розвитку хмарних сервісів в нашій країні.

«Ми бачимо Україну в майбутньому високотехнологічною цифровою державою, одним із найбільших ІТ-хабів Європи», — підсумував Михайло Крячко

Успішна робота малого та середнього бізнесу – це частина стійкої економіки та одна із цеглин повоєнного відновлення. А нашим завданням є допомога українському бізнесу. 

Захід організовано Посольством Республіки Польща у Києві, Міністерством Розвитку і Технологій Республіки Польща та Польською Агенцією Інвестицій і Торгівлі, та спрямований на залучення польського бізнесу зацікавленого у співпраці з Україною у її післявоєнній відбудові.

 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт