Оподаткування мобільних операторів: які зміни потрібні?

Прес-офіс
25 вересня 2020, 11:07
  Перегляди 1450

Систему оподаткування операторів мобільного зв’язку треба реформувати — вважають Асоціація GSMA разом з міжнародною консультаційною компанією EY.

Мета — підвищення економічної ефективності їх діяльності. 

Ця тема була у центрі обговорення на заході, який провела Американська торгівельна палата. У ньому взяв участь заступник Міністра цифрової трансформації з питань розвитку цифрової інфраструктури Олександр Шелест.

Оператори інвестують значні кошти в розвиток інфраструктури. Це потрібно і для підвищення якості наявних мереж, і для побудови нових, зокрема, мереж 4G. Тому дійсно певні кроки для оптимізації оподаткування потрібні. І вони вже робляться з боку держави.

Яка позиція Мінцифри?

Мінцифри підтримує прозорість оподаткування ринку телекомунікацій. До того ж ми вважаємо доцільними деякі пропозиції експертів, що пролунали на заході в Американській торгівельній палаті. І вони вже закріплені в галузевих законопроєктах.

Йдеться про:

  • законопроєкт № 3014 “Про електронні комунікації”, в якому передбачається розробка методики розрахунку рентної плати за користування радіочастотним ресурсом, що може враховувати запити операторів. До речі, ми сподіваємося, що вже наступного тижня парламент ухвалить цей закон в цілому. Це базовий закон галузі і на нього дуже чекає ринок.
  • законопроєкт № 2041 “Про внесення змін до Податкового кодексу України” (щодо оподаткування постачання міжнародних електронних комунікаційних послуг та послуг міжнародного роумінгу, які надають оператори електронних комунікацій України на користь іноземних операторів електронних комунікацій). Цей депутатський законопроєкт Мінцифри підтримує. Ми спільно з операторами розробили правки до нього і чекаємо на прийняття у першому читанні і доопрацювання до другого читання.

Цей документ передбачає забезпечення можливості нарахування ПДВ кредиту на експорт мобільних послуг з 2021 року. 

Мінцифри й надалі співпрацюватиме з профільними асоціаціями, операторами та експертами задля розробки умов для ефективного розвитку ринку телекомунікацій.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт