Мінцифра розширює співробітництво з НАТО у сфері технологій подвійного призначення

  Перегляди 433

Україна виходить на новий рівень співпраці з НАТО у сфері інновацій. Під час зустрічі у Брюсселі Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров та заступник генерального секретаря НАТО з нових викликів безпеки Девід ван Віл започаткували Діалог з інновацій високого рівня між Україною та НАТО, а також обговорили подальшу співпрацю у сфері технологій та оборонних інновацій. 

Під час повномасштабної війни світ відкрив Україну як технологічну та інноваційну державу. І зараз наша країна залишається ідеальним майданчиком для тестування та розробки найкращих defense-tech рішень. Саме тому НАТО зацікавлені у співпраці з Україною і вже розглядають можливості для підтримки українських військових продуктів. Зокрема, розробок defense tech кластеру Brave1.

«Разом з українською хоробрістю ми відзначаємо творчість, спритність і інновації, які втілюють Збройні сили України. НАТО підтримує Україну, зокрема, в її інноваційних зусиллях. Як аматори воєнного часу, стартапи і неурядові організації допомагають перемагати російського агресора сьогодні, так само ми бачимо шлях до потужної української інноваційної екосистеми в економічному розвитку країни завтра», — сказав помічник Генерального секретаря НАТО з питань нових безпекових викликів Девід Ван Віл

Уже зараз Мінцифра та НАТО розпочнуть роботу за двома напрямами: експертна підтримка НАТО українських рішень подвійного призначення та пошук способів фінансування українських інновацій, які принесуть користь Україні та Альянсу. Також у 2022 році Альянс започаткував Фонд інновацій НАТО для розвитку технологій. Фонд планує інвестувати 1 мільярд євро в стартапи, які розробляють технології подвійного призначення, що є пріоритетними для НАТО. Він розпочинає активну роботу вже цього року.

Україна вже має спільні напрацювання з НАТО. Система ситуаційної обізнаності Delta, яка відображає поле бою в реальному часі, була створена в Центрі інновацій та розвитку оборонних технологій Міноборони за стандартами НАТО.

«Це найбільша війна з часів Другої світової та одночасно – найтехнологічніша війна в історії людства. Особливу роль у протистоянні ворогу, який у рази переважає за кількістю озброєнь та особового складу, відіграють саме інновації. Започаткування Діалогу з інновацій між Україною та НАТО – важливий крок, який виведе взаємодію нашої країни та Альянсу на новий рівень. Ми також готові ділитися досвідом з союзниками. Адже уже понад рік використовуємо інновації в умовах реальних бойових дій», – зазначив Михайло Федоров.

Під час зустрічі Михайло Федоров та Девід ван Віл підбили підсумки досягнень у межах Програми НАТО «Наука заради миру та безпеки» (SPS). 3 2014 року Україна – найактивніший учасник цієї програми Альянсу: українські науковці наразі очолюють понад 20 ініціатив у межах SPS.

Очікуємо на закріплення домовленостей у напрямі інновацій за результатами саміту НАТО у Вільнюсі, який відбудеться в липні на рівні глав держав та урядів Альянсу.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт