Михайло Федоров: Запускаємо Дія.City на початку 2022 року

  Перегляди 1770

На початку 2022 року запрацює Дія.City — один із найкращих правових та податкових режимів для IT-бізнесу. Українські та міжнародні IT-компанії зможуть подавати заявки, ставати резидентами Дія.Сity та сплачувати податки за цією податковою системою. При цьому дуже важливо, що всі моделі, які працювали до цього, також залишаються. 

Про це під час пресконференції заявив Віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров. 

В основі Дія.City декілька законів: рамковий та податковий. Вони вже ухвалені Верховною Радою та підписані Президентом. Наразі команда проєкту працює над розробкою підзаконних актів. Після їх ухвалення буде запущено сервіс для подачі заявки на вступ. Процес буде максимально зручним для всіх учасників. 

«Проєкт із запуску Дія.City вийшов на фінішну пряму. Найближчим часом в Україні будуть діяти одні з найкращих у світі податкових умов для ІТ-бізнесу. Ми створюємо місце з найкращим сервісом, найвигіднішою податковою системою, безпекою та без бюрократії чи корупції. Дія.City допоможе Україні посісти гідне місце серед світових лідерів цифрової економіки», — зазначив Михайло Федоров.

Завдяки Дія.City темпи росту ІТ-сектора можуть подвоїтися до 40–50% на рік. Доходи галузі матимуть потенціал зрости з $6 млрд до $16,5–17 млрд. Частка ІТ-галузі в структурі ВВП країни може збільшитися з 4% до 10%, що формуватиме базис для більш стрімкого переходу до інноваційної, цифрової економіки. Кількість робочих місць може збільшитися до 450 тисяч вже до 2025 року. 

У межах спецрежиму діятимуть податкові ставки, що в 5 разів нижчі, порівнюючи із загальною системою оподаткування. Заступник голови Комітету ВР з питань цифрової трансформації Єгор Чернєв розповів, що саме в Дія.City буде вперше запроваджено податок на виведений капітал. Це буде пілотний проєкт впровадження ПнВК в Україні. Після цього його можна буде масштабувати й на інші галузі. Резиденти Дія City матимуть можливість обирати між податком на прибуток (18%) і ПнВК (9%). 

Поряд із традиційними формами співпраці між ІТ-компаніями та ІТ-спеціалістами вводяться гіг-контракти, які фактично дають гнучкість співпраці та аналогічне податкове навантаження. Щодо оподаткування доходів працівників та гіг-спеціалістів, то діятимуть такі ставки: ПДФО — 5%, ЄСВ — 22% від мінімальної зарплати, військовий збір — 1,5%. Закріплено 3-річний перехідний період із ФОП на гіг-контракти/трудові контракти. 

Заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку ІТ Олександр Борняков підкреслив, що такі проєкти як Дія.City допоможуть IT-галузі масштабуватися та перетворити Україну на найбільший IT-хаб Європи.

На пресконференції також виступили засновник холдингу Nika Tech Family Максим Слободянюк, співзасновник і виконавчий директор Genesis Володимир Многолєтній, співзасновник та член ради директорів SoftServe Тарас Кицмей. 

Представники ІТ-бізнесу висловили свою підтримку проєкту Дія.City. На їхню думку, він сприятиме розвитку не лише сервісних, а й продуктових компаній, відкриває нові можливості для залучення інвестицій. 

 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт