500 публічних службовців з 12 областей пройшли тренінги з основ вебдоступності

  Перегляди 202

Представники органів влади завершили регіональні тренінги та навчилися покращувати вебресурси їхніх установ, щоб вони були доступними для всіх користувачів.

Пів тисячі працівників органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з 12 областей країни пройшли тренінги з основ вебдоступності, які організувала Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні у партнерстві з Міністерством цифрової трансформації України за фінансування Швеції. Серію дводенних тренінгів провели наприкінці червня в Рівному, Дніпрі та Черкасах. Учасники ще з дев’яти областей змогли приєднатися до навчання онлайн.

Представників державних установ, які створюють контент й адмініструють вебресурси, навчали, як писати тексти і створювати відео, публікації та вебсайти так, щоб вони були доступними для всіх людей, зокрема тих, хто не бачить і користується спеціальними допоміжними технологіями — скринридерами.

«Всі українці повинні мати доступ до переваг цифрової держави. Окрім цифрової грамотності населення, щоб українці могли скористатись електронними послугами, всі цифрові продукти мають враховувати вимоги вебдоступності. Для цього за підтримки партнерів навчаємо публічних службовців цифрової доступності. Так державні продукти ставатимуть ще доступнішими для всіх, зокрема людей з інвалідністю», — сказала заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан.

Раніше Україна вдосконалила правове регулювання цифрової доступності державних вебресурсів. У 2022 році набув чинності державний стандарт із вебдоступності. Усі державні органи зобов’язані привести свої цифрові продукти у відповідність до його вимог — відповідну Постанову № 757 уряд ухвалив у 2023 році. Так, навчання державних службовців цифрової доступності допомагає здобути потрібні знання й розвинути навички.

Задля цього ж у лютому 2023 року з’явився перший офіційний переклад українською міжнародних настанов з вебдоступності WCAG 2.1, які лягли в основу держстандарту. Тоді ж на платформі Дія.Освіта запустили освітній серіал «Вебдоступність». Ініціативи покликані допомогти наблизити світові стандарти з вебдоступності до вітчизняних розробників та полегшити їх виконання. Усі ініціативи здійснило Міністерство цифрової трансформації України за підтримки UNDP в Україні та фінансування Швеції.

«Останніми роками Мінцифра за підтримки UNDP та фінансування Швеції здійснила низку важливих ініціатив, покликаних стимулювати підвищення цифрової доступності інформації та державних послуг у країні. Ця робота особливо важлива, зважаючи на те, що через війну кількість людей з інвалідністю в країні зростає, і ми горді допомагати уряду в цих зусиллях на користь усіх українців. Останні дослідження з базової доступності урядових держсайтів свідчать, що наші зусилля дають позитивні результати — вебдоступність державних ресурсів поступово зростає. Тому продовжуємо працювати в цьому напрямі, щоб усі українці мали однаковий доступ до цифрових продуктів», — підкреслив заступник Постійного представника UNDP в Україні Христофорос Політіс.

UNDP у партнерстві з Мінцифрою за фінансування Швеції щорічно аналізує рівень базової доступності 100 державних сайтів, щоб відстежувати прогрес. Останній аналіз показав, що вебдоступність державних онлайн-ресурсів поступово зростає другий рік поспіль: у 2023 році 22% проаналізованих сайтів органів влади були на достатньому та високому рівні доступності для людей з інвалідністю, як порівняти з 9% у 2021 році. За два роки більшість проаналізованих сайтів також покращила свої позиції за всіма десятьма критеріями оцінки.

Регіональні тренінги з вебдоступності для державних службовців за підтримки Японії також провели минулого року — у Вінниці, Львові та Полтаві.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт