300 підприємців отримали перший транш допомоги мікрогрантів від EU4Business

Прес-офіс Міністерства
10 листопада 2022, 13:00
  Перегляди 951

300 мікро- й малих підприємств отримали перший транш фінансової підтримки у межах програми міжнародної допомоги «EU4Business: конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП» за фінансування Європейського Союзу й Уряду Німеччини та за підтримки Мінцифри і Мінекономіки України. Загальна сума грантової допомоги становить 150 000 грн. 

Збір заявок на отримання гранту здійснювався на порталі Дія з 30 травня до 30 червня 2022 року. Комісія незалежних бізнес-експертів обрала переможців з-поміж 1357 кандидатів на основі їхніх заявок та за результатами інтерв’ю з відібраними підприємствами. Пріоритет при оцінці грантових заявок надавався ММСП з найбільш постраждалих від війни територій задля відновлення та/або підтримки виробництва, надання послуг зі збереження економічного потенціалу України та постачання критично важливих товарів і послуг, необхідних українцям. 

Мікрогранти отримали підприємства з 9 регіонів України, зареєстровані в Харківській, Київській, Сумській, Донецькій, Чернігівській, Миколаївській, Луганській, Запорізькій та Херсонських областях. 

Грантову допомогу отримали переважно ММСП, що займаються наданням послуг мобільного харчування, виробництвом хліба, хлібобулочних і борошняних виробів, медичною практикою, ветеринарною діяльністю, виробництвом верхнього одягу, паперу, м’ясних продуктів та борошняних виробів. 

Українські підприємці вже розпочали витрачати отриману фінансову допомогу на збереження та створення нових робочих місць, закупівлю/заміну обладнання, закупівлю сировини та матеріалів, орендну плату за приміщення, лізинг обладнання та інші витрати, спрямовані на відновлення господарської діяльності.

«Європейський Союз підтримує стійкість української економіки, яка є так само важливою для країни, як і перемоги на фронті. Мікрогранти були швидким заходом для підтримки життєдіяльності малого бізнесу з прифронтових або найбільш постраждалих від бомбардувань чи окупації територій областей. Кожне збережене підприємство утримує ланцюжки доданої вартості, коли для виготовлення власної продукції замовляє  комплектуючі  чи послуги в інших підприємств, у такий спосіб допомагаючи бізнес-екосистемі вистояти і згодом відновитися. Європейський Союз і уряд Німеччини і надалі підтримуватимуть малий і середній бізнес в Україні через низку програму EU4Business», — наголосила Клое Алліо, керівниця відділу «Економічна співпраця, енергетика, інфраструктура і довкілля» Представництва Європейського Союзу в Україні.

«Один з ключових пріоритетів Мінцифри — розвиток підприємницької екосистеми в Україні. З початком повномасштабної війни надважливо підтримувати бізнес у регіонах, що потерпають від воєнних дій найбільше. У цьому контексті ініціатива мікрогрантування дозволить підприємцям продовжувати працювати, забезпечувати робочі місця і виплачувати заробітні плати своїм командам», — прокоментувала заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції України Валерія Іонан

«Одним з ключових пріоритетів Мінекономіки є підтримка підприємництва в Україні. Незважаючи на всі складнощі і виклики, які постали перед країною, нам спільно з партнерами вдалось запустити ініціативу грантової підтримки бізнесу. Разом з комплексом урядових грантових програм єРобота, мікрогрантова програма від EU4Business є надзвичайно важливим та актуальним механізмом підтримки бізнесу в умовах війни, що сприятиме подоланню масштабної зупинки виробництва та відпливу трудових ресурсів, спричиненого переміщенням до безпечних місць», — зазначив заступник Міністра економіки України Олександр Грибан

Більше інформації про заходи ЄС щодо екстреної підтримки МСП під час воєнного часу — на порталі EU4Business

Довідкова інформація: Мікрогранти на підтримку українського підприємництва стали доступними в межах програми міжнародної допомоги «EU4Business: конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», яка співфінансується Європейським Союзом та Урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH cпільно з Міністерством цифрової трансформації України, Міністерством економіки України, українським порталом державних онлайн-послуг Дія, українською державною установою «Офіс з розвитку підприємництва та експорту» та українським національним проєктом із розвитку підприємництва та експорту Дія.Бізнес. Партнером-виконавцем ініціативи мікрогрантів є Міжнародна благодійна організація «Фонд Східна Європа».

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт