За підтримки Мінцифри Facebook запускає в Україні платформу з цифрової освіти

Прес-офіс Міністерства
24 березня 2021, 13:26
  Перегляди 2780

Уроки та ресурси на платформі базуються на матеріалах, наданих Гарвардським університетом та Каліфорнійським університетом у Берклі. 

За підтримки Міністерства цифрової трансформації України компанія Facebook запустила українську версію платформи з цифрової освіти для батьків, учителів і підлітків Get Digital

Платформа з цифрової освіти від Facebook запускається в рамках Європейського тижня цифрової грамотності в Україні — це інформаційна кампанія, яку проводить команда Мінцифри з партнерами та присвячена розвитку цифрових навичок громадян. Більше про події, вебінари та онлайн-конференції в рамках ініціативи ви можете дізнатись за посиланням.

Для чого платформа? 

Щоб надати школам і сім’ям в Україні інструменти, необхідні для створення безпечних, здорових та сприятливих цифрових спільнот, а також призначені для використання у класі та вдома. 

Крім того, ці ресурси стають дедалі актуальнішими, оскільки все більше людей переходять на дистанційне навчання у зв’язку з COVID-19, а молоді люди проводять більше часу в електронних пристроях. 

Get Digital пропонує уроки та ресурси, які базуються на дослідженнях. 

Вони розроблені з метою допомогти молоді розвинути навички, необхідні для того, щоб стати відповідальними цифровими громадянами та отримати ще більше можливостей. Інформація розділена на п’ять основних блоків – «Основи цифрової грамотності», «Благополуччя», «Спілкування в Інтернеті», «Соціальний вплив у цифровому середовищі» й «Цифрові можливості» – та розроблена для того, щоб допомогти сформувати основні компетенції та навички, необхідні молодим людям для безпечного користування ресурсами цифрового світу.

Наприклад, у кожній із зазначених сфер педагоги можуть знайти готові до використання плани занять для опрацювання обраних питань зі своїми учнями. Для батьків є матеріали, які допоможуть почати розмову зі своїми дітьми про цифрову безпеку з необхідними термінами для обговорення. А підлітки можуть знайти цікаві вправи, що допоможуть краще орієнтуватися в Інтернеті та створювати онлайн-спільноти.

Заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан підкреслила, що запуск платформи саме під час Європейського тижня цифрової грамотності в Україні приверне додаткову увагу і це допоможе молодим людям ефективно відкривати для себе нові можливості цифрового світу.   

«Цього року нам вдається провести наймасштабніший, з точки зору залучення партнерів Європейський тиждень цифрової грамотності в Україні за всі роки. Долучення до ініціативи такої компанії, як Facebook, є найкращим свідченням того, що тема цифрової грамотності на часі. Закликаю всіх користуватися як новою платформою Get Digital від Facebook, так і національною онлайн-платформою Дія.Цифрова освіта, яку Мінцифра запустила рік тому».
Валерія Іонан.

«Оскільки через пандемію наше життя дедалі більше переходить в онлайн, важливо забезпечити наймолодших користувачів Інтернету знаннями та навичками, які сприятимуть корисному використанню цифрової інформації, отриманню переваг від нього, мінімізуючи при цьому ризики, з якими вони можуть зіткнутися в Інтернеті. У цій галузі ми працювали з деякими найкомпетентнішими експертами та організаціями по всьому світу, щоб розробити навчальні та цікаві ресурси. Я дуже сподіваюся, що програма матиме реальний вплив на безпеку та якість часу, який молоді люди проводять в Інтернеті».
Катерина Крук, менеджерка з публічної політики Facebook у Центральній та Східній Європі.

В Україні запуск платформи здійснюється у співпраці з НГО «Ла Страда-Україна».

«Ла Страда-Україна» співпрацює з Facebook та державними установами в Україні з метою запобігання подібним проблемам і надання допомоги й підтримки дітям та молоді, які стикалися з неприємними ситуаціями в Інтернеті, адже лише спільними зусиллями зможемо захистити дітей та молодь в Інтернет-середовищі», — зазначила Альона Кривуляк, директорка департаменту Національних гарячих ліній та соціальної допомоги. 

Уроки для викладачів розроблені командою «Youth and Media» з Центру Інтернету та суспільства ім. Беркмана Кляйна Гарвардського університету, яка зробила їх доступними по всьому світу завдяки ліцензії «Creative Commons»; науково-дослідний центр «The Greater Good» при Каліфорнійському університеті у Берклі та «Teaching Tolerance». Серед інших контент-партнерів — Єльський центр з вивчення емоційного інтелекту, «Net Family News», освітній фонд «Micro: bit» та організація «Beyond Differences».

Нагадаємо, Мінцифра впроваджує комплексну національну політику розвитку цифрової компетентності громадян. У 2019 році цифрова грамотність громадян уперше офіційно стала пріоритетом держави, а в 2020 році Мінцифра запустила національну онлайн-платформу Дія.Цифрова освіта. Одна з основних цілей Мінцифри — навчити 6 млн українців цифрової грамотності за 3 роки. 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт