Який стан та потреби бізнесу в умовах повномасштабної війни? Результати дослідження

  Перегляди 465

Близько 36% опитаних підприємців у межах дослідження про стан бізнесу в Україні в умовах повномасштабного вторгнення вважають, що стан їхнього бізнесу покращиться. 

У досліджені взяли участь 502 власники та CEO підприємств. Результати демонструють зростання і формування нового локального максимуму Індексу активності бізнесу UBI (Ukrainian Business Index), який станом на травень 2024 року становить 43.7 (зі 100 можливих). 

Так, за результати опитування 38% підприємців зазначили, що фінансово-економічний стан їхнього бізнесу середній, а 19% вважають його задовільним. Водночас близько 36% очікують на суттєве фінансове покращення, натомість 32% думають, що ситуація залишиться стабільною. 

Власники та CEO підприємств виокремлюють 5 ключових проблем, які заважають відновлювати та розвивати економічну діяльність:

  • непрогнозованість розвитку ситуації в Україні та на внутрішньому ринку (58,2%)
  • непередбачувані дії держави, здатні погіршити стан компанії (55,8%)
  • недостатня кількість платоспроможних клієнтів (51,6%)
  • відсутність достатнього капіталу (47%)
  • недостатня кількість кваліфікованих працівників (43,2%)

Український бізнес продовжує демонструвати високу соціальну відповідальність та активність. Реалізують програми підтримки для співробітників, долучаються до громадських ініціатив на місцевому рівні. За результатами опитування понад 70% мікро-, малого та середнього підприємництва надають фінансову допомогу Збройним силам України та в середньому передають 3% обороту.

Ознайомитися детальніше з результатами дослідженням можна на порталі Дія.Бізнес за посиланням

*Участь в опитуванні взяли 502 власники та CEO підприємств ММСБ. Дослідження проведено в межах проєкту Програми розвитку ООН (UNDP) «Підтримка України» Центром розвитку інновацій, Офісом з розвитку підприємництва та експорту, національним проєктом Дія.Бізнес, Advanter Group у співпраці з Міністерством економіки України, Міністерством фінансів України, Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України, Міністерством цифрової трансформації, Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, Державною регуляторною службою, Коаліцією бізнес-спільнот за модернізацію України.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт