В Офісі Президента відбулася прес-конференція до Дня безпечного Інтернету в Україні

Прес-офіс
11 лютого 2020, 14:15
  Перегляди 2021

11 лютого 2020 року у світі відзначається День безпечного Інтернету (Safer Internet Day) під гаслом «Разом для найкращого Інтернету».

В Україні щороку зростає кількість дітей, які отримують доступ до мережі Інтернет. Разом із цим збільшується кількість злочинів сексуального характеру щодо дітей в онлайн-просторі — зокрема, онлайн-грумінгу та вимагання. Налагоджуючи довірливі стосунки з дитиною та використовуючи фейкові акаунти в соціальних мережах, злочинці вимагають у дитини інтимні фотографії та шантажують її, погрожуючи розіслати фото знайомим, вимагають більш відверті матеріали, гроші чи приватні інтимні зустрічі. Згідно опитувань, кожна третя дитина готова піти на зустріч зі знайомим із цифрового простору, і лише 15% батьків знають що робити, якщо вони чи їхні діти зіткнулися з проблемами в Інтернеті.

Кожні 5 хв Internet Watch Foundation знаходить в Інтернеті фото чи відео сексуального насильства над дитиною (дитяча порнографія). 40% матеріалів містять зображення дітей молодше десяти років. 1/3 повідомлень — це селфі дітей, тобто, їх змушують робити інтимні фото чи відео на камеру. 10-20 EUR — вартість онлайн-трансляції сексуального насильства над дитиною. 46 000 000 зображень сексуального насильства над дітьми зберігаються у базі Європолу. 

Саме тому в цей день відбулася презентація:

  • запуску Лінії повідомлення щодо видалення та блокування матеріалів, що зображують сексуальне насильство над дітьми разом із британською організацією Internet Watch Foundation;

  • інформаційно-освітнього порталу для дітей, батьків та освітян щодо захисту дітей від сексуального насильства в Інтернеті #stop_sexтинг та інформаційну кампанію #не_ведись, які реалізовано в партнерстві з лідером телеком-галузі Київстар;

  • чат боту, за допомогою якого діти зможуть отримати інструкцію, що робити і куди звертатись, якщо їх шантажують в Інтернеті та вимагають контент сексуального характеру;

  • методичних матеріалів для вчителів для проведення уроків із дітьми 5-6 класів з питань безпечної сексуальної поведінки в Інтернеті;

  • запуску всеукраїнського проєкту — Школи волонтерів. Навчання для дорослих — як навчати дітей безпечної поведінки в Інтернеті.

У прес-конференції взяв участь Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба, який пояснив, чому важливо захищати права дітей не лише офлайн, але і онлайн. 

«Сьогодні 92% дітей в Україні до 12 років мають доступ до інтернету. Цю статистику ми не можемо ігнорувати. Адже Інтернет — це не тільки можливості для дитини, але й ризики. Серед яких — секстинг, грумінг, кібербулінг, сексуальне насильство онлайн. Сьогодні віртуальна реальність створює реальні проблеми для наших дітей.», — зазначив Микола Кулеба.

«Злочинці з усього світу мають можливість познайомитись у соціальних мережах та онлайн-іграх із українськими дітьми. А діти не знають, як реагувати на шантаж чи прохання надіслати відверті фото. До того ж Інтернет створює ілюзію гри, яку завжди можна обірвати. Мінцифра не обмежиться запуском інформаційно-освітнього порталу. Також плануємо відкрити гарячу лінію з питань кібербулінгу й сервіси психологічної підтримки жертв та їхніх батьків. Все це в поєднанні допоможе уберегти дітей від новітніх загроз, які еволюціонують з кожним днем», — розповідає Валерія Іонан, заступник міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції.

«Боротьба з поширенням онлайн-матеріалів щодо сексуального насильства над дітьми — це глобальна боротьба. Ми раді запустити портал в Україні в День безпечного Інтернету. Чим більше ми можемо зробити, щоб люди мали безпечне місце для анонімних повідомлень таких матеріалів нам, тим більше шансів на те, що ці матеріали будуть знайдені та видалені», — заявила генеральний директор Internet Watch Foundation Сьюзі Харгрівз OБІ 

Портал #stop_sexтинг було реалізовано за підтримки найбільшого мобільного оператора України Київстар: «Інтернет дає не лише нові можливості, а й може приховувати загрози, особливо для дітей, які змалечку занурені у світ соціальних мереж. Київстар  інвестував у розробку порталу #stop_sexтинг та підтримку інформаційної кампанію #не_ведись, щоб сприяти створенню безпечного онлайн-середовища для наших дітей», — говорить Ганна Захараш, директор з корпоративних зв’язків Київстар.

Радник з питань безпечного Інтернету для кожної дитини при Віце прем'єр-міністрі — Міністрі цифрової трансформації України Анастасія Дьякова наголосила, що сексуальне насильство скоїти над дитиною в Інтернеті набагато простіше. Простіше не лише технічно — бо не треба подорожувати, влаштовуватися десь поруч з дитиною на роботу, входити у довіру до батьків… це простіше скоїти і психологічно. 

«Також сьогодні ми запускаємо школу волонтера — це можливість для дорослих пройти навчання та проводити далі уроки із дітьми щодо сексуальної безпеки в Інтернеті.  Разом із тим на сайті є можливість для школ запросити для себе волонтера. 

Світ змінився і дуже часто ми, як суспільство та держава не встигаємо за цими змінами. Але ж від нас залежить чи Інтернет в Україні буде місцем смертельних загроз чи дивовижних можливостей для дітей», — розповіла Анастасія Дьякова.

Голова громадської організації «Національна рада дітей та молоді» Єлизавета Якнюнас пояснила, що при розробці Стратегії безпечного Інтернету однією з центральних ідей на ряду з іншими була ідея участі дітей в прийнятті рішень, що впливають на їхнє життя. 

«Представники Національної ради дітей і молоді з різних регіонів України долучилися до стратегічного планування на національному рівні разом з представниками Міністерств, Нацполіції, інтернет-провайдерів, іншими ГО. Діти на рівні з іншими пропонували ідеї, брали активну участь у дискусіях і деколи намагалися переконувати дорослих. І дорослі були щирими у своїх намірах почути дітей.

З представниками Ради активно консультувалися під час розробки сайту проекту #stop_sexтинг. Підлітки допомагали зрозуміти розробникам — які ж меседжі та дизайн «зайдуть» молоді. І як зробити так, щоб сайтом дійсно користувалася цільова аудиторія.

Будь-які зміни для дітей мають плануватися і реалізовуватися за участі самих дітей. Діти завжди готові прийти на допомогу дорослим. Ми маємо зараз зробити все, щоб наступні покоління сприймали безпечний Інтернет як частину нормального життя», — підкреслила Єлизавета Якнюнас.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт