Українці через заяви в Дії обміняли 4 мільйони старих ламп на енергоощадні. Програму завершено

28 серпня 2024, 08:05
  Перегляди 182
  Перегляди 182

Завдяки обміну лампочок на енергоощадні країна зекономила близько 2 ГВт енергетичної потужності — це дорівнює двом атомним блокам.

У грудні 2022 року Президент ініціював кампанію з обміну старих лампочок на LED, щоб зменшити навантаження на електромережу після російських атак. Ініціативу в січні 2023 року підтримав ЄС і надав перші лампочки для програми «Несемо світло разом».

Заяви про обмін лампочок подавали через застосунок та порталі Дія, а отримували їх у відділенні Укрпошти. За весь час українці обміняли через заяви в Дії 4 мільйони лампочок.

«За час повномасштабної війни ми запустили десятки актуальних сервісів у Дії, що спрощують життя людей. Один із них — Обмін лампочок. Лише за кілька кліків українці могли замовити обмін звичайних ламп на енергоощадні, щоб зменшити навантаження на енергосистему. У результаті в межах програми українці всього обміняли 40 млн ламп, зокрема через заяви в Дії — 4 млн, і зробили свій внесок у покращення ситуації зі світлом. Вдячний Європейському Союзу за співпрацю в енергетичному секторі та подальшу підтримку з цього треку», — зазначив Михайло Федоров, Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — Міністр цифрової трансформації.

Також лампочки українці обмінювали у відділеннях Укрпошти без попередньої заяви в Дії. Всього в межах програми українці одержали 40 млн енергоощадних ламп, а віддали на утилізацію майже впʼятеро більше. 

«Програма “Несемо світло разом” продемонструвала єдність українців, їхню рішучість протистояти російському агресору і на фронті, і в тилу, використовуючи для цього всі, навіть найменші можливості. Вона також показала, як швидко й ефективно в часи війни реагує Європейський Союз на нагальні потреби України, а енергія — це життєво важлива, стратегічна потреба. ЄС застосовує всі можливі кроки для підтримки української енергетики в надзвичайно складних умовах напередодні зими», — заявила посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова.

Завдяки програмі вдалося зменшити навантаження на енергосистему під час постійних російських атак, а також суми в платіжках за світло.

«З перших днів повномасштабного вторгнення Укрпошта допомагає українцям та державі там, де це найважче. Від евакуації — до енергетики. Саме тому, розуміючи, які складні завдання стоять перед енергосистемою країни, Укрпошта зробила так, щоб кожен українець міг отримати енергоощадні лампи. І ми на 100% виконали це завдання, доставивши LED-лампи навіть у найвіддаленіші точки на мапі нашої країни. Завдяки тому, що наші громадяни обміняли 40 млн жарівок на більш енергоефективні, країна зекономила близько 2 ГВт енергетичної потужності — це дорівнює потужності двох атомних блоків», — заявив Ігор Смілянський, генеральний директор Укрпошти.

Програма обміну ламп «Несемо світло разом», підтримана й фінансована Європейським Союзом на заклик України, впроваджувалась Міністерством економіки, Міністерством цифрової трансформації, Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України, АТ «Укрпошта».



Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт