Українські IT-компанії розроблять правила використання ШІ в технологічних продуктах

  Перегляди 114

Дев'ять провідних IT-компаній підписали Декларацію про саморегулювання у сфері штучного інтелекту. Це перший крок українського бізнесу в підготовці до майбутнього законодавства щодо ШІ.

Компаніями-підписантами стали:

  • Grammarly — компанія-засновник асистента на основі штучного інтелекту, який допомагає покращувати комунікацію та продуктивність.
  • MacPaw — українська IT-компанія, яка розробляє та розповсюджує програмне забезпечення для macOS та iOS.
  • LetsData — стартап, що за допомогою штучного інтелекту виявляє та аналізує загрозливі інформаційні кампанії в медіапросторі
  • DroneUA — українська група компаній, що є міжнародним системним інтегратором безпілотних рішень, робототехніки та систем енергонезалежності, створює екосистеми в нових сферах розвитку.
  • WINSTARS.AI — ключовий R&D центр для розвитку ШІ в Україні, який створює персоналізовані AI-рішення для бізнесів
  • Gametree.me — розробник застосунку для пошуку геймерів для спільної гри
  • YouScan.io — розробник платформи для аналітики соціальних медіа на базі штучного інтелекту.
  • EVE.calls – компанія, яка спеціалізується на розробках у сфері голосових технологій та розмовного штучного інтелекту.
  • Valtech — міжнародна сервісна компанія, що надає комплексні цифрові рішення для глобальних бізнесів, поєднуючи технології, стратегічне планування та креативні підходи з використанням штучного інтелекту.

Декларація передбачає, що протягом трьох місяців компанії створять правила використання штучного інтелекту, яких дотримуватимуться при розробці інноваційних продуктів.

Сформовані принципи допоможуть бізнесам створювати технології безпечно для громадян. Етичний підхід також посилить довіру партнерів та інвесторів до продуктів компаній.

«Підписання Декларації — перший сигнал, що український бізнес починає готуватися до майбутнього регулювання щодо штучного інтелекту й ініціює формування правил у цій сфері. Фактично компанії самі закладають фундамент майбутнього законодавства з використання штучного інтелекту в технологічних продуктах. Наша роль як держави — допомогти бізнесу синхронізувати розроблені принципи з міжнародними стандартами, щоб українські ШІ-продукти могли виходити на іноземні ринки», — зазначив Олександр Борняков, заступник Міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT.

До формування принципів відповідального використання ШІ в IT-продуктах також долучаться ключові візіонери регулювання ШІ в Україні — Мінцифра, Центр демократії та верховенства права та Експертний комітет з розвитку штучного інтелекту при Мінцифрі.

Напрацьовані стандарти будуть об‘єднані у єдиний документ — Добровільний кодекс поведінки, який стане наступним етапом у саморегулюванні ШІ в Україні. Підписання цього Кодексу передбачатиме, що компанії добровільно погоджуються розробляти свої продукти, дотримуючись прав людини, і в такий спосіб засвідчують власну етичність.

Ознайомитися з текстом Декларації можна за посиланням.

Якщо ви IT-компанія і також хочете долучитися до розробки майбутніх стандартів до AI-продуктів, напишіть на пошту юристки з ШІ Центру демократії та верховенства права Ольги Петрів — o.petriv@cedem.org.ua.

Нагадуємо, що згідно з Білою книгою, яку презентувала Мінцифра, регулювання ШІ в Україні реалізується у 2 етапи. Перший етап триватиме 2-3 роки та передбачає формування культури саморегулювання для бізнесів. На цьому етапі компанії самостійно контролюють дотримання принципів етичного використання штучного інтелекту у своїх продуктах. Роль держави в цей період — допомагати компаніям підготуватися до майбутнього законодавства у сфері ШІ шляхом надання інструментів. Другий етап регулювання — ухвалення закону-аналога європейського АІ Act в Україні.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт