Україна та Естонія підписали Меморандум про співпрацю

Прес-офіс
26 листопада 2019, 19:13
  Перегляди 2367

Україна та Естонія вже мають досвід успішного співробітництва у діджитал-проєктах. Цілком закономірним є прагнення розширити та поглибити цю співпрацю у сфері діджиталізації. Сьогодні Міністерство цифрової трансформації України та Міністерство економіки та зв’язку Естонської Республіки підписали Меморандум про співпрацю у сфері цифрових трансформацій.

Президент України Володимир Зеленський зазначив: «Ми бачимо, що перехід на електронні послуги не тільки звільнив Естонію від бюрократії та оптимізував управління, але й підвищив довіру громадян до влади. Цифровізація в Естонії допомогла створити чесні правила для бізнесу та сприятливий інвестиційний клімат. У свою чергу в Україні ми розпочали проєкт «держава у смартфоні», який одночасно полегшить життя громадян та ускладнить життя корупціонерів. Також ми вперше в українській історії створили Міністерство цифрової трансформації і впевнено йдемо шляхом цифрових перетворень».

Разом Україна та Естонія вже працюють над розробкою мобільного додатку та порталу державних послуг «Дія», впровадженням системи електронної взаємодії державних інформаційних ресурсів «Трембіта», яка є аналогом естонської X-Road, а також системи автоматизації роботи центрів надання адміністративних послуг «Вулик».

Віцепрем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров натхнений візитом у Естонію та співпрацею з цією країною: «Естонія є прикладом для нас. Ця країна — потужний цифровий бренд держави в світі. Ми раді мати такого друга, партнера, вчителя. А навчаємося ми дуже швидко. Україна першою у світі хоче впровадити підхід до розвитку цифрової держави — mobile fist. Це і є держава в смартфоні. Ми створимо новий бренд України у світі. І я дуже хочу, щоб це був бренд цифрової держави».

Разом ми впроваджуватимемо цифрові інновації, працюватимемо над мобільними додатками у сфері електронного урядування. Для обох наших країн важливий розвиток інформаційного суспільства та електронної демократії. Ми прагнемо, щоб наші громадяни були обізнані у цифрових технологіях та мали доступ до якісного інтернету.

Важливим напрямом співробітництва стане розвиток електронних довірчих послуг, електронна ідентифікація, щоб українські громадяни могли на рівні з європейцями провадити електронні комерційні операції. Також у документі йдеться про співпрацю, яка наразі є дуже актуальною для України – кібербезпеку.

Першим проєктом у межах Меморандуму стане Digital Society Sandbox, що передбачає проведення самітів та хакатонів. Планується, що перший такий захід пройде в Одесі у червні наступного року. Це стане яскравим прикладом державно-приватного партнерства, завдяки якому можна реалізувати амбітні проєкти у сфері діджиталізації.

Михайло Федоров вважає, що підписання Меморандуму про співпрацю у сфері цифрових трансформацій наблизить Україну до досягнення мети стати одним із світових лідерів у сфері діджиталізації. Зі свого боку Україна має багато талановитих спеціалістів, ідей та проєктів, які посилять Естонію, а також прискорять її розвиток.

Дякуємо за підтримку нашим естонським партнерам – проєкту міжнародної технічної допомоги «Підтримка електронного урядування для децентралізації в Україні (Egov4Ukraine)» у рамках програми з децентралізації ULEAD з Європою / ULEAD with Europe, а також естонській E-Governance Academy.

 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт