Україна посіла 5-те місце за індексом онлайн-сервісів у глобальному рейтингу ООН

Сьогодні о 05:17
  Перегляди 36
  Перегляди 36

Online Service Index оцінює, наскільки добре країна надає послуги через інтернет, наскільки зручними є державні сайти та чи можуть громадяни отримувати необхідні послуги онлайн. У 2018 році Україна була на 102-му місці, а цього року — на 5-му. Такий високий показник свідчить про значний прогрес, якого досягла Україна в цифровізації державних послуг. 

У 2019 році команда Мінцифри за ініціативою Президента почала будувати цифрову державу. Україна стала першою у світі державою з офіційними електронними паспортами та найшвидшою реєстрацією бізнесу. Також Україна є четвертою країною Європи, яка має цифрові водійські права, й однією з перших країн світу, чиї COVID-сертифікати в застосунку Дія ЄС офіційно визнав.

Основна ціль Мінцифри — побудувати найзручнішу країну щодо отримання послуг. Уже зараз у застосунку Дія майже 21 млн користувачів, для яких доступні 21 документ, понад 30 послуг, а на порталі їх — 120+. Паралельно розвиваємо цифрову грамотність населення й покращуємо телеком-інфраструктуру. 

Україна — єдина країна у світі, яка розвиває цифрову державу в умовах повномасштабного вторгнення. Під час війни в Дії запустили єДокумент на випадок, якщо люди втратили паспорт, єПідтримку й комплексну послугу єВідновлення, якщо житло постраждало чи зруйновано. Люди отримують критично важливі послуги за кілька кліків у смартфоні. Віднедавна українці навіть одружуються за кілька кліків у Дії.

Online Service Index — один зі складників E-Government Development Index (EGDI), який розробляє ООН. Індекс визначає, наскільки добре уряди країн використовують цифрові технології для надання послуг громадянам. Інакше кажучи, цей індекс показує, наскільки держава є «електронною» та як вона взаємодіє з громадянами через державні сайти чи застосунки. За цим загальним показником Україна на 30-му місці, у 2018 році — на 82-му.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт