Цифровізація сільських бібліотек: на Київщині передають 250 комп'ютерів бібліотекам завдяки Дія.Цифрова освіта

  Перегляди 806

В Україні є понад 15 000 публічних бібліотек. Більшість із них — це сільські бібліотеки та бібліотеки ОТГ. Лише близько 30% з них мають комп'ютери та підключені до інтернет-мережі.

3 грудня 2021 року сільські бібліотеки Київщини почали отримувати 250 одиниць комп’ютерної техніки в межах проєкту Міністерства цифрової трансформації Дія.Цифрова освіта. Передача першої партії комп’ютерів відбулася на базі Київської обласної бібліотеки для дітей. 

Це частина масштабної ініціативи з передачі 5000 комп’ютерів бібліотекам по всій країні. Вже передано понад 3900 комп’ютерів до бібліотек у 14 областях України.

Заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан підкреслила, що доступ до безоплатного користування комп’ютерною технікою в бібліотеках скоротить цифровий розрив.

Партнери проєкту: 

На реалізацію проєкту не витрачаються кошти державного бюджету. Це стало можливим завдяки переданню техніки партнером — Favbet Foundation. Також партнерами є Офіс Президента України, Українська бібліотечна асоціація та Асоціація розвитку туризму.

Куратор проєктів Благодійного фонду Favbet Foundation Маріанна Ковеня висловилася: «Життя без технологій важко уявити. Водночас не всі родини до сих пір мають гаджети та доступ до інтернету вдома, особливо у регіонах, маленьких містах і селах. Забезпечення комп’ютерами бібліотек — це можливість мати безоплатний доступ до цифрових знань і задовольняти свої освітні й особисті потреби».

Кураторка культурних проектів Вероніка Селега «У фокусі нашої підтримки саме сільські бібліотеки. Тому що попит на бібліотеки в селах величезний. І часто це єдине місце для зібрань громадян. Об’єднують як заходи та спільні інтереси, так і пошук роботи й ігри. Наявність комп’ютерів та підключення до Інтернету — це фундаментальна умова комфорту сучасної людини, тому радію, що все більше областей отримують необхідну техніку». 

Фазиль Аскеров, Голова правління Асоціації розвитку туризму, зауважив: «Київська область отримала комп'ютери для сільських бібліотек. Не столиця, а саме маленькі населені пункти. Відповідальний бізнес у координації з місцевими органами влади та за підтримки Міністерства цифрової трансформації й Офісу Президента України продовжує проєкт із цифровізації бібліотек по всій Україні».

Оксана Бруй, президентка ВГО Українська бібліотечна асоціація, підкреслила: «Необхідно, щоб у кожному місті та в кожному селі було місце, куди могли прийти кожен і кожна, кому це потрібно, і безоплатно скористатися доступом до інтернету, державними цифровими послугами, отримати нові знання, опанувати та удосконалити цифрові навички. І саме бібліотеки є такими місцями. Тому дуже важливо, щоб в кожній бібліотеці були й комп'ютери, й інтернет, і щоб кожна бібліотека доєдналася до мережі хабів цифрової освіти. А завдяки цьому проєкту це стає реальністю».

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт