Спільний цифровий фронт: Мінцифра підтримала запуск платформи з екстреної допомоги з цифрової безпеки

Прес-офіс Міністерства
08 листопада 2022, 11:15
  Перегляди 929

Цифрове середовище стало невід'ємною складовою життя людини і суспільства, але під час війни спостерігається підвищена вразливість користувача. У цьому контексті дуже важливо підтримувати безпеку і стійкість нашого цифрового простору.

Сьогодні Мінцифра та національний проєкт Дія.Цифрова освіта долучились до запуску платформи екстреної допомоги з цифрової безпеки Nadiyno. Цей інструмент можна використовувати для посилення власної онлайн-безпеки та захистити себе від онлайн-загроз.

Ресурс Nadiyno має підвищити цифрову грамотність і подолати актуальні онлайн-загрози громадян. На платформі можна знайти поради із захисту персональних даних і пристроїв, підтримку від операторів гарячої лінії та інших фахівців з цифрової безпеки — у чаті або через форму-звернення. Поки що ресурс працює в тестовому режимі.

«Ми опинилися в першій у світі кібервійні, де країна-агресор використовує технології, пропаганду, дезінформацію та цифрові інструменти як справжню зброю. Ворог не нехтує персональними даними, ставлячи під удар українців та їхню онлайн-безпеку. Тому ми підтримуємо інструменти з онлайн-безпеки, якими можуть скористатися наші громадяни, і чим якісніші вони, тим безпечнішим стає наш онлайн-простір та міцнішими і незламнішими — українці в цифровому середовищі», — зазначає головна спеціалістка Директорату європейської та євроатлантичної інтеграції міністерства Ярослава Дьо.

Однією з важливих переваг проєкту є те, що жителі тимчасово окупованих територій України також можуть отримати цінні поради від фахівців Nadiyno. Також на сайті є рекомендації, що стануть їм у пригоді. Наприклад, які месенджери варто обрати, як підготуватися до перевірки смартфона та уникнути прослуховування в окупації.

«На окупованих територіях не працюють  українські мобільні оператори, а російські SIM-карти видають за паспортом. Небезпечно обговорювати військові чи політичні питання. Окупанти часто отримують доступ до пристроїв та акаунтів мешканців — вони можуть вести акаунти й робити фейкові дописи», —  зауважують експерти ГО «Інтерньюз-Україна».

Платформа Nadiyno створена в межах проєкту “Цифрова екстрена підтримка громадянського суспільства в Україні” від ГО “Інтерньюз-Україна”, що фінансується Міністерством закордонних справ, торгівлі та розвитку Канади (GAC) через канадську неприбуткову організацію eQualitie Inc. Інформаційними партнерами платформи стали Міністерство цифрової трансформації України та національний проєкт Дія.Цифрова освіта.

 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт