Сформовано дорожню карту розвитку сфери віртуальних активів в Україні

  Перегляди 3503

Міністерство цифрової трансформації разом з представниками інших відомств та криптобізнесу окреслили цільову модель екосистеми віртуальних активів в Україні, сценарії її розвитку та дорожню карту для спільної роботи на найближчі роки.

13 травня відбулась заключна сесія форсайтного дослідження галузі віртуальних активів в Україні, в рамках якої учасники заходу сформували візію та дорожню карту розвитку нової індустрії в Україні.

Під час останньої сесії форсайту було виокремлено ключові сценарії розвитку галузі віртуальних активів на основі переосмислених трендів, що впливають на майбутнє нової індустрії. 

Форсайт «Віртуальні активи 2030» — це дослідження галузі віртуальних активів в Україні, її перспектив в українській економіці та на світовому ринку. 

Мета форсайту:

  • сформувати спільне бачення розвитку екосистем віртуальних активів в Україні з урахуванням інтересів різних стейкхолдерів;

  • розробити дорожню карту та стратегію спільних дій для оптимізації траєкторії розвитку цієї галузі;

  • створити спільноту як суб’єкта реалізації цієї стратегії на основі спільного бачення розвитку нової індустрії в Україні.

«Заключна сесія форсайту свідчить про те, що ніхто із регуляторів не підважує потенціал ринку віртуальних активів. Переконаний, що завдяки зусиллям спільноти Україна в розрізі розвитку сфери віртуальних активів зможе не тільки конкурувати на глобальному крипторинку, але й стати передовим прикладом для інших держав», — наголосив Олександр Борняков,

Заступник Міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT.

Дослідження проводилось за методологією форсайту (foresight), що об’єднує низку дослідницьких та управлінських заходів, спрямованих на прогнозування та конструювання майбутнього на основі поєднання об’єктивного аналізу й суб’єктивних передбачень. 

Форсайт об’єднав широке коло профільних експертів, серед яких блокчейн- та криптопідприємці, народні депутати, представники органів виконавчої влади, зокрема регуляторів, Міністерства цифрової трансформації України, Нацбанку України та Національної комісії з цінних паперів та фондових ринків.

«Сьогодні вдалось наблизитись до бажаного концепту розвитку галузі віртуальних активів. Важливим результатом заключної сесії стали розробка дорожньої карти та кристалізація конкретизованих цілей для кожного окремого учасника форсайту. Компонент спільноти є вагомим аспектом розвитку екосистеми віртуальних активів. Саме від зусиль спільноти залежатиме успіх нової індустрії в Україні», — зазначив Валерій Пекар, експерт зі стратегічного планування.

Захід тривав впродовж трьох місяців. У перший день форсайту учасники форсайту прокласифікували тренди, що впливають на майбутнє ринку віртуальних активів в Україні. Другим етапом форсайту було онлайн-опитування, основна мета якого полягала в перевірці гіпотез, висунутих на першій живій сесії. В опитуванні взяли участь 100 осіб. Впродовж червня заплановано публікацію підсумкового звіту форсайтного дослідження «Віртуальні активи 2030» та презентацію деталізованої дорожньої карти розвитку нової індустрії в Україні.

«Форсайт допоміг синхронізувати розуміння потреб галузі віртуальних активів між ключовими стейкхолдерами цього сектору та регуляторами. Зокрема, для мене як представника ринку важливо розуміти вектор розвитку майбутнього криптоіндустрії в Україні», — зазначив Вадим Груша, засновник криптостартапу Trustee Wallet.

Захід відбувся за підтримки Посольства Швейцарії в Україні, українського криптостартапу Trustee Wallet та міжнародної криптокомпанії Binance.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт