Рада ухвалила законопроєкт про захист дітей від сексуальної експлуатації, участь у розробці брала Мінцифра

  Перегляди 1819

18 лютого 2021 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства (Ланцаротської Конвенції)».

Законопроєкт отримав 294 голосів «за» за необхідного мінімуму 226. Міністерство цифрової трансформації брало участь у розробці законопроєкту.  

Чому це важливо? 

За даними міжнародних організацій, Україна входить до трійки країн світу з найбільшою кількістю порноконтенту, що виробляється за участі дітей. 

Деякі положення закону: 
  • Пропозиція зустрічі з метою втягнення малолітньої особи у виготовлення дитячої порнографії може загрожувати позбавленням волі на строк від двох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

  • Ввезення в Україну дитячої порнографії з метою збуту чи розповсюдження або її зберігання каратимуться позбавленням волі на строк від семи до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

  • За виготовлення, розповсюдження, збут дитячої порнографії або примушування неповнолітньої особи до участі в створенні дитячої порнографії пропонується позбавляти волі на строк від 8 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Закон ставить за мету боротьбу не тільки з виробниками дитячої порнографії в Україні, а й із тими, хто користується цими послугами.

Ухвалення закононопроєкту дозволяє: 
  • посилити кримінально-правовий захист дітей;
  • зробити ефективнішою роботу кіберполіцейських у збиранні доказів та доведенні злочинного умислу;
  • мінімізувати можливості для виробників дитячої порнографії та знизити рівень сексуального насильства;
  • виконати міжнародні зобов’язання України.

Нагадаємо, Мінцифра закликала народних депутатів підтримати законопроєкт про захист дітей від сексуальної експлуатації. 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт