Нові напрями роботи: Верховна Рада призначила Михайла Федорова на посаду Віцепрем’єр-міністра з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — Міністра цифрової трансформації

Прес-офіс Міністерства
21 березня 2023, 13:08
  Перегляди 486

Верховна Рада України проголосувала за нове призначення Михайла Федорова. Відтепер  сфера повноважень Віцепрем’єр-міністра розшириться і до цифровізації додадуться інновації, розвиток освіти, науки та технологій. Для команди Мінцифри це одні з важливих напрямів роботи. 

«Світ не стоїть на місці. Поза нашою війною світ продовжує активно розвиватися. Наймогутніші держави з усіх сил конкурують за таланти. Технології змінюють актуальність професій. Освіта та наука потребують трансформації. Потрібні сміливіші та швидші зміни, щоб наші діти здобули знання, які відповідають викликам сучасності», — зазначив Михайло Федоров

Михайло Федоров визначив ключові вектори роботи:

  1. Новий підхід до управління системою освіти. Боротьба з бюрократією і трансформування закладів освіти у такі, що підтримують та залучають талановитих викладачів за гідну оплату праці. Навчання для освітніх менеджерів та викладачів. Окрема роль розвитку англійської мови, цифрових навичок, підприємництва. Відкриття можливостей для талановитих науковців. Грантове й швидке фінансування проєктів.  

  2. Цифровізація освіти. Розширення Дії на освітній напрям. Сервіси для школярів, студентів та батьків. Для викладачів — розвиток онлайн-системи для роботи з контентом, створення платформи для управління освітніми процесами та отримання даних для ухвалення якісних управлінських рішень.

  3. Розроблення та впровадження стратегії розвитку інновацій України майбутнього. Відповідь на питання, як розвивати інновації в найближчі 3–5–10 років, щоб українці створювали мільярдні компанії та конкурували з технологічно розвиненими країнами.

  4. Розвиток мілтек. Напрям, якому ми присвятили весь 2022 рік, тепер набуде додаткового прискорення. Плануємо запуск освітнього, інноваційного мілтек-кластеру, завдання якого — підтримувати та впроваджувати ідеї, проєкти, пов’язані з військовими технологіями. Це пришвидшить нашу перемогу на полі бою та створить фундамент для економіки майбутнього.

За понад 3 роки роботи Міністерство цифрової трансформації реалізувало освітні проєкти. Зокрема, запустило платформу Дія.Цифрова освіта, щоб українці безоплатно навчалися цифрової грамотності. Зараз на платформі навчаються понад 1,5 млн людей.

Реалізували ініціативу «Ноутбук кожному вчителю», у межах якої заклади освіти отримали більше 60 тисяч ноутбуків. Разом із партнерами запустили масштабний проєкт на підтримку українських шкіл, зруйнованих внаслідок бойових дій. Так, школярі вже отримали понад 4 тисячі Apple iPad і можуть продовжити навчатися онлайн. Реалізували ініціативу «Wi-Fi в укриттях» і забезпечили понад 3000 закладів освіти інтернетом. В умовах війни у нас з’явилося ще більше нових викликів, і вирішити їх допомагають саме технологічні рішення.

Також багато уваги команда Мінцифри приділяє розвитку інновацій. Зокрема, тих, що наближають нашу перемогу й відіграватимуть важливу роль у відновленні країни. Так, напрям military-tech став одним із пріоритетних після початку повномасштабної війни. Наша команда запустила одну з найкращих податкових та правових систем для tech-компаній Дія.City, розвиває проєкт Дія.Бізнес.

Саме тому розширення повноважень Михайла Федорова — логічний крок у подальшій роботі та розбудові інноваційної країни, у якій найцінніший капітал — це люди. 

Фото: Вадим Сарахан

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт