“Ноутбук кожному вчителю”: Мінцифра та МОН створили дашборд проєкту, де кожен зможе відстежувати прозорість тендерів

  Перегляди 3397

Мінцифра та МОН цього року реалізують ініціативу “Ноутбук кожному вчителю”. В її межах 60 тисяч вчителів будуть забезпечені ноутбуками. З держбюджету виділили 980 млн гривень на закупівлю техніки.

Про це в колонці для УП.Життя пише Віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Махінацій на держзакупівлях техніки у сфері освіти вистачає. Наприклад, створення особливих вимог до комп’ютерів, які може виконати лише один постачальник техніки, або прописування певних програм у технічну документацію (е-підручників чи систем управління навчанням). Це дозволяє максимально збільшити вартість комп'ютерів, що також усуває конкурентів під час торгів.

Ноутбуки мають бути сучасними, з камерою, ефективним процесором та можливістю під’єднатися до мережі за допомогою кабелю або Wi-Fi. Щоб уникнути закупівлі неякісної техніки та монополій, МОН прописав чіткі вимоги до комп’ютерів та тендерів, що допоможе уникнути значних корупційних ризиків. Також надані спільні рекомендації до тендерних вимог, де, зокрема, встановлена очікувана вартість — 20 тис. грн. Ціна прорахована відповідно до наказу Мінекономіки № 275. 

“Різні цільові субвенції з держбюджету виділяються щороку, однак часто громади не використовують їх повною мірою. Наприклад, деякі з них використані лише наполовину. Інші — ще менше. Важливо, що якщо області не витратять субвенцію цьогоріч, то вона не залишиться в них у бюджеті на наступний рік і вони не зможуть використати її на щось інше”,зазначив Федоров.

Щоб унеможливити корупцію та зробити процес закупівель максимально прозорим, команда Мінцифри створила публічний дашборд. Це інтерактивна мапа України, де кожен може контролювати, як ОДА використовують надану можливість та за яку ціну придбають техніку.

Комп’ютери закуплять усі 24 області та м. Київ. Ноутбуки будуть розподілені відповідно до кількості школярів в області. У квітні Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, в якій затверджені порядок і умови розподілу субвенції. Оголошення тендерів та їх проведення відбудеться впродовж липня-серпня, а вже до кінця року ноутбуки мають бути у вчителів. 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт