Мінцифри отримало інформацію про близько 2 млн вимірів швидкості інтернет-з’єднань

Прес-офіс
22 травня 2020, 06:39
  Перегляди 4824

Завдяки співробітництву із французькою компанією nPerf Мінцифри отримало інформацію про близько 2 млн вимірів швидкості інтернет-з’єднань із понад 5 000 українських населених пунктів, у яких проживає 70% населення України (близько 30 млн).

Аби таке співробітництво стало можливим, нещодавно Міністерство цифрової трансформації підписало меморандум із компанією nPerf.

Що таке тест nPerf?

Кожен охочий може зайти на сайт чи у мобільний застосунок nPerf та перевірити основні параметри інтернет-з’єднання. Цей тест є вже доволі популярним в Україні, що дозволило Мінцифри отримати великий масив інформації щодо реальних показників швидкості у різних куточках України. 

Тест базується на алгоритмі, що дозволяє точно виміряти швидкість завантаження та вивантаження даних, а також час затримки (ping).

Тест на швидкість nPerf сумісний зі всіма технологіями фіксованого та мобільного широкосмугового доступу. Пройти тест можна за посиланням https://www.nperf.com/uk/

 Як Мінцифри використовуватиме дані?

За усі роки незалежності в Україні відсутня достовірна статистика щодо реального покриття інтернетом у розрізі кожного населеного пункту і технології. Мінцифри активно працює над виправленням цієї ситуації, бо без якісних статистичних даних неможливо формувати ефективну політику розвитку телекомунікаційних мереж.

Статистичні дані від nPerf – одне із джерел такої інформації. Вони дають найбільш незаангажовану картину, адже зібрані в «польових» умовах самими користувачами і є надзвичайно важливим джерелом статистичної інформації для Мінцифри.

Зазначимо, що отримані дані не дають повної картини щодо покриття на всій території. Тому Мінцифри поєднує їх з іншими джерелами: інформація від провайдерів та операторів, НКРЗІ та інших державних та місцевих органів влади.

Як робляться виміри і яку інформацію має Мінцифри?

nPerf фіксує виміри користувачів з урахуванням їх геолокації. Мінцифри отримало дані станом на квітень цього року, починаючи від 1 січня 2019 року.

Керуючись технологічними параметрами, Мінцифри визначає, яке саме підключення у користувача, який пройшов тест: мобільне чи фіксоване, яка технологія доступу до інтернету при цьому використовується.

Важливо: ніякі персональні дані користувачів при цьому не отримуються!

Мінцифри отримало від nPerf дані щодо мобільного та фіксованого підключення. Ці дані обробляють. Наразі можемо поділитись цікавими фактами щодо фіксованого інтернету, а невдовзі розкажемо й про мобільний.

Фіксований ШСД

Політика Мінцифри спрямована на розвиток сучасних та надійних мереж доступу до всесвітньої мережі, які з мінімальними витратами можна модернізувати. Тенденції розвитку потреб споживачів контенту свідчать, що невдовзі 30 Мбіт/с не буде достатньо для задоволення потреб середньостатистичного юзера. Тому, аналізуючи отримані дані від різних джерел інформації, за базу брали саме такий показник. До речі, він дозволяє виявити наявність сучасного фіксованого доступу навіть там, де, за даними регулятора, існують «білі плями». Адже, на жаль, в Україні традиційно не всі оператори та провайдери фіксованого інтернету надають регулятору НКРЗІ достовірну статистику.

 Отже, завдяки отриманій від nPerf інформації маємо дані про 3 337 населених пунктів, що мають покриття з використанням оптоволоконних технологій. Серед них близько 1 200 у офіційній інформації від НКРЗі зазначаються як такі, що не мають покриття оптоволоконними мережами.

Для Мінцифри ця інформація вкрай важлива при розробленні Національного плану розвитку ШСД. Ми й надалі використовуватимемо дані від nPerf і вдячні французькій компанії за співпрацю!

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт