Мінцифри: бібліотеки Миколаївщини відтепер комп’ютерізовані

Прес-офіс
21 жовтня 2020, 15:03
  Перегляди 1037

Міністерство цифрової трансформації завдяки проєкту Дія.Цифрова освіта отримало можливість комп’ютеризувати міста та села і передати за сприяння Української бібліотечної асоціації комп‘ютерну техніку сільським бібліотекам Миколаївщини.  

Згодом у рамках проєкту комп’ютери будуть передаватися бібліотекам у Закарпатській і Львівській областях. 

На реалізацію проєкту не витрачені кошти державного бюджету. Це стало можливим завдяки передачі техніки партнерами — Favorit Foundation. 

Для чого це потрібно людям?

Заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан підкреслила, що забезпечення бібліотек технікою — це реальний крок до масштабного перетворення бібліотек по всій країні на сучасні хаби цифрової освіти, які стануть популярною і корисною локацією для місцевих мешканців. «Ми заручилися підтримкою партнерів для впровадження проєкту в національному масштабі. В тому числі завдяки цій ініціативі, мільйони українців безкоштовно навчатимуться цифрової грамотності», — наголосила Валерія Іонан.

У сучасному світі вже неможливо знаходитись в осторонь від цифрових технологій. Перед українцями стоять нові виклики і вони мають опановувати нові знання, навіть. якщо це важко та потребує зусиль. Бібліотеки є саме тим публічним простором, де людям буде зручно користуватись комп’ютерами безкоштовно, відмічає генеральний директор директорату внутрішньої та гуманітарної політики Офісу Президента Вероніка Селега. Таким чином люди отримають можливість опанувати програму для навчання, роботи і розваг.

Для чого це потрібно бібліотекам?

Важливо, що проєкт «Дія.Цифрова освіта» дає змогу розвиватись не тільки громадянам, але й бібліотекам, які отримують комп’ютери.

Це новий рівень для роботи бібліотек, вважає виконувач функції голови Миколаївської ОДА Тетяна Стахевич.

Зокрема, бібліотеки отримують змогу оцифрувати архівні фонди та завжди залишатися актуальними для читачів. “Можливість стати хабом для отримання цифрових знань - поштовх для розвитку бібліотеки”, - каже Маріанна Ковеня, куратор проектів фонду Favorit Foundation, який подарував комп’ютери.

Ще одна можливість для бібліотек - створення коворкінг-центру. Працюючи за комп’ютерами у затишних залах бібліотек відвідувачі зможуть зосередитись на навчанні чи роботі. З словами Ганни Замазєєвої — голови правління ВАФК, регіональний партнер Центру підтримки підприємців Дія.Бізнес у Миколаєві, сучасна бібліотека так чи інакше все більше опирається на інформаційні технології — від допомоги у пошуку загальної чи наукової інформації до використання зовнішніх електронних баз даних. 

Для чого це потрібно громадам?

Комп’ютерізація сільських бібліотек дає поштовх й розвитку громад, де вони розташовані. Президент ГО «ВГО Українська бібліотечна асоціація» Оксана Бруй наголошує, що цей проєкт є гарним прикладом взаємодії бізнесу, влади, громадянського суспільства і бібліотек. Оксана Бруй вважає, що комп'ютери, які сьогодні передано до бібліотек ОТГ та сільських бібліотек, стануть початком великих змін для кожної із цих бібліотек. Вони спонукатимуть і бібліотекарів, і місцеву владу розвивати свої бібліотеки і спроможності своїх громад.

Голова правління Асоціації розвитку туризму Фазиль Аскеров заявив, що передача комп'ютерів до сільських бібліотек — це підтримка вітчизняного бізнесу та державних програм у сфері цифровізації. 

Нагадаємо, що 11 січня 2020 року Міністерство цифрової трансформації України та Українська бібліотечна асоціація оголосили про початок співпраці. Зокрема, близько 6000 бібліотек по всій країні долучаться до національної кампанії з цифрової грамотності «Будь на часі!» та популяризуватимуть інформацію про проєкт Дія.Цифрова освіта. 

Також завдяки проєкту Дія.Цифрова освіта 5000 комп’ютерів передадуть бібліотекам.  

 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт