Мінцифра та МОН розпочинають масштабування онлайн-інструмента SELFIE на всю систему загальної середньої та професійної освіти

Прес-офіс Міністерства
24 вересня 2021, 12:55
  Перегляди 2350

Міністерство цифрової трансформації України та Міністерство освіти України розпочинають масштабування онлайн-інструмента SELFIE на всю систему загальної середньої та професійної освіти. У кожному регіоні вже визначили координаторів, які займатимуться організацією впровадження онлайн-інструмента SELFIE.  

23 вересня 2021 року відбувся семінар щодо результатів пілотування SELFIE та обговорення наступних кроків впровадження онлайн-інструмента в Україні. 

На заході був презентований повний аналітичний звіт пілотного впровадження SELFIE. Оцінювання цифрової готовності закладів освіти інструментом SELFIE відбувається за 8 основними сферами, серед них: інфраструктура закладу, цифрові навички учнів і педагогічних працівників, ефективність використання різних форм і методів навчання, цифрові технології для оцінювання, персоналізації  навчання тощо. 

Згідно зі звітом, найменш розвинені сфери (ті, які потребують вдосконалення) стосуються впровадження цифрових технологій у класі (53%), розвитку інфраструктури (53,3%) та практики оцінювання за допомогою цифрових технологій (55,1%).

Звіт також демонструє рівень задоволеності онлайн-інструментом SELFIE серед керівників закладів освіти: середній показник цього індикатора 8,65 з 10.

«Нині кожен заклад освіти повинен вміти визначати, реагувати та керувати цифровими викликами. Для вирішення цієї задачі чудово підходить онлайн-інструмент SELFIE. Його використання дозволяє чітко визначити, який напрям цифровізації потрібно пріоритизувати та розвивати в закладі освіти: покращити цифрову компетентність вчителів або ж закупити більше комп’ютерів», — заявила заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан. 

Крім того, Валерія Іонан наголосила, що в подальшому масштабуванні SELFIE надважливою буде роль місцевих органів влади та навчально-методичних центрів, адже саме вони мають стати лідерами у цих процесах. 

«Цифровізація освіти в Україні нині є одним з найважливіших пріоритетів для МОН. Серед наших основних цілей:  створення цифрового освітнього середовища, розвиток цифрових компетентностей та забезпечення сучасного змісту освіти. Онлайн-інструмент SELFIE дозволяє отримати глибокий аналіз та оцінити наявну ситуацію по кожному з вищеперелічених пріоритетів. На основі аналізу звітів SELFIE ми очікуємо на подальше стратегічне планування та вдосконалення процесів цифровізації на рівні закладів освіти. Зі свого боку будемо сприяти реалізації цих процесів», — зазначив заступник Міністра освіти і науки Артур Селецький.

Проєкт реалізується Міністерством цифрової трансформації України, Міністерством освіти і науки України, Європейським фондом освіти (ETF) та Об’єднаним дослідницьким центром Європейської Комісії (JRC). 

Нагадаємо, участь у пілотному впровадженні онлайн-інструмента SELFIE в Україні взяли 96 закладів освіти з 20 000 учасників з 10 областей.  

Про SELFIE  на сайті Єврокомісії:

https://ec.europa.eu/education/schools-go-digital_en

Про SELFIE на сайті МОН:

https://mon.gov.ua/ua/osvita/cifrova-osvita/selfie/poshireni-zapitannya-vidpovidi

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт