Мінцифра розробляє навчальний курс для захисту дітей в Інтернеті

Прес-служба
12 листопада 2019, 09:56
  Перегляди 2779

Заступник міністра цифрової трансформації Валерія Іонан взяла участь у круглому столі щодо розробки національної стратегії захисту дітей в Інтернеті.

Під час обговорення Валерія Іонан наголосила на шляхах захисту українських дітей від потенційних ризиків під час користування Інтернетом. Зокрема, запланований запуск національної онлайн-платформи цифрової грамотності. І найпершими будуть доступні безкоштовні навчальні курси для батьків «Онлайн-захист дітей в Інтернеті». Завдяки цим курсам батьки зможуть навчати своїх дітей поведінці не тільки в дитячому садочку чи школі, але й у цифровому середовищі.

Також під час круглого столу відбулась презентація дослідження онлайн-захищеності дітей в Україні, проведеного  Міжнародним союзом електрозв’язку. Згідно з оприлюдненими даними, 61,1% дітей сказали, що їхні батьки знають, що вони роблять в Інтернеті, а 31% дітей сказали, що батьки частково знають, чим вони займаються в Інтернеті. 71% дітей сказали, що не зустрічалися з людиною, з якою вони познайомилися тільки в онлайні, але 29% дітей повідомили, що зустрічались із такими людьми. 70% дітей сказали, що знають більше про Інтернет, ніж батьки. 60% дітей сказали, що розкажуть батькам, якщо їх щось турбує в Інтернеті чи викликає проблеми (для порівняння, в Європі цей показник - менше 5%). 67% дітей сказали, що бачили в Інтернеті інформацію, яка їх засмутила. 68% дітей сказали, що знають про онлайн-захищеність.

Згідно з дослідженням, батьків найбільше турбує беззахисність дітей в Інтернеті. При цьому лише 15% батьків знають, як і кого сповіщати, якщо є якась проблема в Інтернеті. Тоді як 67% дітей знають, що робити і куди звертатись. 

Участь у круглому столі взяли Уповноважений Президента України з прав людини Микола Кулеба, кооординатор програм із захисту дітей від насильства Анастасія Дьякова, перший заступник міністра культури, молоді та спорту Анатолій Максимчук, начальник управління ювенальної превенції Лариса Зуб, заступник міністра соціальної політики з питань європейської інтеграції Сергій Ніжинський і перший заступник начальника Департаменту кіберполіції Нацполіції Сергій Кропива.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт