Мінцифра розробила методичні рекомендації щодо територіальної доступності до адмінпослуг

  Перегляди 2568

Команда Мінцифри створила рекомендації та карти моделювання майбутньої мережі ЦНАП, їхніх територіальних підрозділів і віддалених робочих місць. Програма ЄС «U-LEAD з Європою» надала підтримку у проведенні дослідження доступності послуг для мешканців громад.

Сьогодні українці можуть отримати адмінпослуги у 720 ЦНАП. До 2024 року плануємо розширити мережу до 3867 точок доступу — це 1438 ЦНАП, 2326 віддалених робочих місць та 103 територіальні підрозділи ЦНАП.

Під час презентації-обговорення «Моделювання мережі ЦНАП та ВРМ: Карти доступності до адміністративних послуг в областях» Мінцифра презентувала результати дослідження та рекомендації щодо територіальної доступності:

  • найближча точка доступу до адмінпослуг має бути на відстані не більше 14 км;

  • за підтримки державного фінансування у кожній територіальній громаді з’явиться ЦНАП;

  • ключові критерії для створення територіальних підрозділів та віддалених робочих місць адміністраторів — кількість мешканців населеного пункту та його колишній адміністративний статус;

  • один із пріоритетних напрямків розвитку — розширення переліку послуг та розробка інструментів для оцінки якості послуг у кожній точці.

«Стратегічна мета Мінцифри — сучасний ЦНАП у кожній громаді з розвиненою мережею територіальних підрозділів та віддалених робочих місць адміністраторів ЦНАП. Це дозволить кожному отримувати держпослуги поруч зі своєю домівкою. На основі моделювання ми зможемо розробити конкретні кроки та етапи розвитку точок доступу до адмінпослуг. Крім цього, ми уникнемо погіршення доступу до послуг під час реформи децентралізації, зокрема зменшення кількості районів».
Заступниця Міністра цифрової трансформації Людмила Рабчинська.

«Програма підтримала ініціативу Міністерства цифрової трансформації про проведення дослідження та моделювання карти доступності та залучила до нього експерта у сфері картографування. Ці питання є дуже актуальними у контексті нового АТУ, особливо у перехідний період 2021 року. Важливо як мінімум не погіршити, а як максимум покращити доступність до якісних послуг від держави для мешканців та бізнесу»
Директор Програми «U-LEAD з Європою» від Sida Сусанна Делланс.

Довідкова інформація: «U-LEAD з Європою» є міжнародною програмою, яка фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами: Німеччиною, Швецією, Польщею, Данією, Естонією та Словенією. «U-LEAD з Європою» робить внесок у створення багаторівневої системи управління, яка є прозорою, підзвітною та реагує на потреби громадян.

Сайт напряму з покращення якості надання адмінпослуг населення Програми «U-LEAD з Європою»: https://tsnap.ulead.org.ua/

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт