Мінцифра презентувала освітній серіал про роботу дільничних виборчих комісій

Прес-офіс
13 жовтня 2020, 12:38
  Перегляди 1114

13 жовтня 2020 року Міністерство цифрової трансформації спільно з ОПОРОЮ презентували новий освітній серіал «ДВК. Про роботу дільничних виборчих комісій».

З відео можна дізнатись про повноваження членів дільничних виборчих комісій, організацію їх роботи з підготовки і в день голосування.

Освітній серіал вже з’явився у безкоштовному доступі на платформі Дія.Цифрова освіта. Це 10 серій тривалістю 5-6 хвилин. 

Переглянувши всі серії освітнього серіалу, ви отримаєте відповіді на наступні питання:

  • хто такі члени ДВК і які вони мають повноваження;

  • які форми роботи ДВК та порядок документування;

  • коли і як ДВК отримує виборчі бюлетені;

  • як працювати зі списком виборців;

  • як відбувається підготовче засідання перед голосуванням;

  • як провести підрахунок голосів, бюлетенів і контрольних талонів;

  • як оформлювати та куди вести виборчу документацію після підрахунку.

Заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан наголосила, що дільнична виборча комісія — це остання і найближча до виборців ланка, відповідальна за організацію, підготовку та проведення виборів.

«Цього року на команду ДВК покладено додаткову відповідальність — забезпечити волевиявлення громадян в умовах коронавірусу. Здоров’я та безпека українців відтепер на першому місці. Дотримання цієї надважливої місії лягло в основу нового освітнього серіалу про ДВК, який ми раді презентувати сьогодні, напередодні виборів, що відбудуться вже 25 жовтня», — заявила Валерія Іонан. 

Виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження» Олександр Сушко підкреслив, що цього року вибори екстраординарні.

«Дуже багато складнощів, які повязані з тим, що безпрецедентно широкі повноваження місцевої влади, новий адміністративно-територіальний устрій, нова система виборів і коронавірус. Набір викликів є колосальним. Ця ініціатива є однієї з тих багатьох, які покликані допомогти громадянам зробити свій свідомий, прозорий і безпечний вибір», — сказав Олександр Сушко. 

Регіональний координатор Громадянської мережі ОПОРА Андрій Токарський заявив, що дільничні виборчі комісії є однію з форм участі виборців у виборчому процесі.

«Саме ДВК організовують процедуру голосування, забезпечують можливість виборцям здійснити свідоме волевиявлення, щоб виборець міг прийти та проголосувати. Також важливими є безпекові питання, зокрема, щодо карантинних моментів. ДВК є на переводій в процесі волевиявлення — від моменту, коли виборець приходить, і до моменту, коли підраховані всі голоси», — сказав Андрій Токарський.

Освітній серіал «ДВК. Про роботу дільничних виборчих комісій» — це курс Міністерства цифрової трансформації України та Громадянської мережі ОПОРА підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Матеріал відображає позицію авторів і не обов'язково збігається із позицією Міжнародного фонду «Відродження».

Мінцифри дає вільний доступ кожному громадянину до навчання цифрової грамотності завдяки порталу Дія.Цифрова освіта.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт