Мінцифра презентувала Дія.Цифрова освіта 2.0 та дослідження цифрової грамотності українців

  Перегляди 1780

Мінцифра провела Дія.EduCon —  онлайн-подію, присвячену цифровій освіті. Запустили Дія.Цифрова освіта 2.0 — оновлений портал і англомовну версію сайту, а також презентували результати проєкту. 

За час існування порталу Дія.Цифрова освіта відвідали 3 млн користувачів, а зареєструвалися на навчання понад 1 000 000. 

Подивитися трансляцію події можна на Facebook-сторінці Дія.Цифрова освіта або на YouTube-каналі Дія.Цифрова освіта.

Під час події заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан розповіла, що одна зі стратегічних цілей Мінцифри — навчити 6 млн українців цифрової грамотності за 3 роки. 

Портал Дія.Цифрова освіта — це можливість безоплатно навчатися в інноваційному форматі освітніх серіалів за участі експертів і селебріті (Марія Єфросініна, Євген Клопотенко, Jerry Heil і багато інших зірок). Загалом на порталі вже близько 70 освітніх серіалів із цифрової грамотності для юристів, вчителів, медиків, журналістів, держслужбовців, школярів тощо. 

Старша радниця Посольства Швейцарії в Україні Айлін Хофштеттер підкреслила, що нові часи вимагають нових методів — ненудні захопливі освітні серіали з цифрової грамотності за участі лідерів думок є сучасним підходом до навчання. 

Президент Фонду Східна Європа Віктор Лях заявив, що цифрова грамотність є однією з передумов ефективності нашої держави та забезпечує рівні можливості для громадян.

На події презентували результати нового соціологічного дослідження цифрової грамотності українців.

  • Частка українців, цифрові навички яких нижче позначки «базовий рівень», скоротилась на 5,2% або ж на 1,42 млн людей і наразі становить 47,8%.

  • Найбільш розвиненими з 2019 року залишаються інформаційні та комунікаційні навички. Водночас «просідаючими» залишаються навички вирішення життєвих проблем і навички створення цифрового контенту. 

  • Динаміка зростання цифрових навичок у період 2019-2021 років: +6,7% навички створення цифрового контенту, +3,5% комунікаційні навички, +2,8% інформаційні навички, +2,6% навички розв'язання життєвих проблем.

  • 37,3% українців стикалися за останній рік з отриманням шахрайських повідомлень («фішинг»), що на 16% більше, порівнюючи з 2019 роком.

Повні результати дослідження доступні за посиланням: https://osvita.diia.gov.ua/research 

Тетяна Нанаєва, голова цифрового комітету при МОН, експерт з цифрових компетентностей Мінцифри, за підтримки Програми EGAP Фонду Східна Європа презентувала нові рамки цифрових компетентностей: для освітян, підприємців і  державних службовців. 

Ознайомитися з новими рамками цифрових компетентностей можна за посиланням: https://osvita.diia.gov.ua/korysni-posylannya 

Також Мінцифра розвиває  офлайн-мережу хабів цифрової освіти — їх понад 6 000 по всій Україні (бібліотеки, ЦНАПи, приватні компанії тощо), де всі охочі безоплатно можуть навчатися цифрової грамотності. 

Стратегічний партнер події — Програма EGAP, що фінансується Швейцарією і реалізується Фондом Східна Європа. Подію організовано в партнерстві з «Проєктом підтримки Дія», що впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні за фінансової підтримки Швеції.

 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт