Мінцифра поділилась досвідом у сфері довірчих послуг з країнами Балтії та Північної Європи на Digit Baltic 2021

  Перегляди 708

З ініціативи Регулятора у секторі зв'язку Литовської Республіки та Литовської  промислової асоціації інформаційно-комунікаційних технологій «INFOBALT» відбулась міжнародна онлайн-конференція Digit Baltic 2021.

Україну в рамках онлайн-заходу представила Юлія Гаряча — керівник експертної групи з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Міністерства цифрової трансформації.

Представниця України зазначила, що інтеграція до Єдиного цифрового ринку ЄС є одним із ключових пріоритетів державної політики України. Для нас дуже важливо йти в ногу з ЄС щодо розвитку політики у сфері електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг. Тому, наша мета - взаємне визнання електронних довірчих послуг з ЄС. Ця амбітна мета зародилась у момент розробки Закону, який імплементує положення Регламенту eIDAS в Україні — «Про електронні довірчі послуги». Цей Закон замінив попередній Закон України «Про електронний цифровий підпис», який регулював питання довірчих послуг в Україні протягом майже 15 років -  з 2003 до 2018.  

У 2019 році Україна оголосила про намір укладення двосторонньої угоди Україна-ЄС про взаємне визнання електронних довірчих послуг, а вже у 2020 році сторони погодили відповідний Спільний робочий план.

Процес підготовки Угоди про взаємне визнання складається з 7 етапів:

  1. підготовча фаза
  2. узгодження процесу взаємного визнання
  3. деталізована взаємна оцінка
  4. підготовка угоди про взаємне визнання
  5. підписання угоди про взаємне визнання
  6. виконання угоди про взаємне визнання
  7. моніторинг виконання угоди про взаємне визнання

Наразі Україна знаходиться на підготовчій фазі — здійснено самооцінку за наступними аспектами: законодавчий, наглядовий, технічний та найкращі практики, довірча модель.

Крім того, 27 листопада 2019 року підписано Декларацію про наміри щодо взаємного визнання електронної ідентифікації та довірчих послуг для електронних транзакцій між Міністерством цифрової трансформації України та Міністерством економіки та інновацій Литовської Республіки.

У березні 2021 року завершено технічний пілот eSignature, результати якого встановили технологічну сумісність українських підписів з європейськими. Україні вдалося успішно протестувати технічне рішення і під час перевірки підписів переконатися, що все працює коректно. Це означає, що Україна технічно та організаційно готова до взаємного визнання з державами-членами ЄС. Наразі очікується проведення додаткових пілотів у майбутньому.

У цьому контексті Юлія Гаряча подякувала партнерам з Литви та Європейської Комісії, завдяки співпраці з якими Україна щодня стає ближче до Єдиного цифрового ринку ЄС, що у свою чергу призведе до взаємовигідних економічних переваг, зростання добробуту громадян країн ЄС та Східного партнерства, розширення обсягів двосторонньої торгівлі товарами та послугами.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт