Мінцифра брала участь у розробці законопроєкту про захист дітей від сексуальної експлуатації. Законопроєкт прийняли за основу

Прес-офіс
09 листопада 2020, 16:35
  Перегляди 1663

Міністерство цифрової трансформації брало участь у розробці проєкту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства (Ланцаротської Конвенції)».

Законопроєкт прийняли за основу. Документ підтримали 286 народних депутатів. 

За даними міжнародних організацій, Україна входить до топ-3 країн світу — постачальників дитячої порнографії. Законопроєкт ставить за мету боротьбу не тільки з виробниками дитячої порнографії в Україні, а й із тими, хто користується цими послугами. 

Законопроєкт передбачає низку змін до Кримінального та Кримінально-процесуальний кодексів України:

  • встановити кримінальну відповідальність «За вчинення дій сексуального характеру з особою, яка не досягла шістнадцятирічного віку»; «Домагання дитини для сексуальних цілей»; «Свідоме одержання доступу, придбання, володіння, виготовлення або розповсюдження дитячої порнографії»; «Свідоме одержання доступу до дитячої порнографії, володіння нею, її придбання, ввезення, виготовлення, збут або розповсюдження»
  • доповнити Кримінально-процесуальний кодекс положеннями про те, що кримінальне провадження щодо злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої або неповнолітньої особи має бути здійснено невідкладно і розглянуто в суді першочергово, та передбачити додаткові гарантії врахування найкращих інтересів дитини при проведенні допиту тощо.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт