Михайло Федоров: Зараз світ активно вивчає досвід України в цифровізації

  Перегляди 1212

Україна стала першою державою у світі, яка прирівняла електронний паспорт до паперового на законодавчому рівні. Нашим досвідом цікавляться багато країн, які перебувають на шляху цифрової трансформації. Наразі всі активно вивчають досвід України, адже за документами в смартфоні — майбутнє. 

Про це повідомив Віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в інтерв’ю Рубриці.

“Зараз світ активно вивчає досвід України, у тому числі Apple. Компанія працює над патентом і наполягає, що в майбутньому всі документи будуть в електронному вигляді. Якщо вони отримають патент у цьому напрямку, то перша країна у світі з цифровими паспортами точно буде їм цікавою. Ми можемо показати світові, що таке цифрова трансформація”, — розповів очільник Мінцифри.

Електронні паспорти дають українцям багато переваг. Зокрема, відкриття рахунку, подорожі Україною, поштові послуги та безліч інших сервісів можна отримати швидко та зручно завдяки паспорту у смартфоні. А з 23 серпня цього року на законодавчому рівні е-паспорти стануть повним аналогом паперового та пластикового. І користувачі Дії більше не стикатимуться з ситуаціями, коли цифровий паспорт не приймають.

Цифрові паспорти навіть більш захищені, ніж паперові чи пластикові аналоги. Адже Дія не зберігає персональні дані, а лише відображає те, що є в реєстрі. У застосунку немає окремої бази даних, яку можна зламати. 

“Дія працює як монітор телевізора — просто відображає інформацію, яка вже є в реєстрах. Ми будуємо архітектуру застосунку так, щоб Дія була безпечна. Навіть проводили Bug Bounty й пропонували винагороду 1 млн гривень тому, хто знайде вразливості в застосунку, але нікому це не вдалося. Нещодавно хакери зламали Clubhouse та Facebook, і мільйони даних користувачів потрапили в мережу. Однак із Дією така ситуація неможлива”, — зазначив Михайло Федоров.

Уже цієї весни відбудеться Diia Summit. Мінцифра запустить податкові послуги в Дії — можливість подавати декларації і сплачувати податки в декілька кліків. Дія автоматично підтягне інформацію про рахунок та суми обов'язкових зборів до сплати. Усе дуже просто, зрозуміло та швидко. Також система сповіщатиме вас про граничні дати подання декларацій та сплати податків.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт