Михайло Федоров: Уже зараз українці можуть сприяти появі оптичного інтернету у своєму селі

  Перегляди 1130

Мінцифра реалізує державну програму «Інтернет-субвенція» — впродовж 2021 року до оптичного інтернету будуть підключені понад 6 тис. соціальних об’єктів, серед яких лікарні, школи та бібліотеки у більш як 3 тис. сіл. Кожен може долучитися до його реалізації у своїй громаді. 

Високошвидкісний інтернет — інструмент, який дозволить забезпечити комфортні послуги кожному українцю. Мінцифра працює над тим, щоб кожна державна послуга стала доступною онлайн: за кілька хвилин і не виходячи з дому. Щоб і жителі великих міст, і маленьких сіл змогли отримувати послуги без черг, корупції і папірців. Вам не потрібно буде їздити до іншого міста по довідку чи реєстрацію, ви зможете усе це зробити у телефоні чи комп’ютері.

Про це у відео розповів Віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

«Ми вже працюємо над тим, щоб до кінця року понад 1 млн українців вперше отримали можливість підключитись до оптичного інтернету. Це фіксований швидкісний інтернет, найбільш сучасний, надійний та безпечний», — зазначає Федоров.

Українці можуть впливати на процес отримання фінансування для підключення певного села до оптичного інтернету, зробивши 3 кроки:

  • Переконатися, що в їхньому селі або селищі немає оптичного інтернету.

  • Розказати місцевим провайдерам про можливість отримати державне фінансування для розширення мережі оптичного інтернету. Далі провайдер повинен звернутися до керівництва громади, щоб розрахувати вартість послуг.

  • Проконтролювати, щоб голови територіальних громад подали заявку для участі в проєкті → https://bb.gov.ua

«Кожну заявку ми ретельно перевіряємо. Тож 500 млн грн, які вже закладені в держбюджеті на реалізацію проєкту, будуть розподілені максимально відкрито та прозоро, враховуючи ціну і соціальний ефект», — зазначає Федоров.

Ці кроки дозволять отримати фінансування на оплату послуг провайдерів. Головна мета Мінцифри зараз — за наступні три роки забезпечити доступом до швидкісного інтернету 95% українців. Завдяки цьому вони зможуть скористатися державними послугами, які 100% будуть доступні онлайн. 

Нагадаємо, що проєкт Постанови Кабінету Міністрів, якою урегульовується порядок та умови надання субвенції, уже на розгляді в Уряді. Одразу після його ухвалення відкриється офіційний збір заявок, що триватиме 10 днів. Про старт Мінцифра електронною поштою сповістить громади, які подали попередні заявки.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт