Михайло Федоров координуватиме захист дітей від сексуальної експлуатації та насильства в інтернеті

Прес-офіс
01 червня 2020, 11:29
  Перегляди 1270

Уряд у Міжнародний день захисту дітей призначив Віцепрем’єр-міністра – міністра цифрової трансформації Михайла Федорова координатором діяльності, пов’язаної з припиненням сексуальної експлуатації та насильства щодо дітей у мережі Інтернет в Україні.

Щодня у світі з’являється 1 млн нових користувачів Інтернету. Третина з усіх користувачів мережі зараз – це діти. До прикладу, в Україні 92% дітей віком до 12 років вже щодня по кілька годин проводять у мережі Інтернет.

«Нам важливо захистити наших дітей не лише від фізичних ризиків, а також від онлайн. Із розвитком технологій зловмисники можуть заволодіти довірою дітей. Цьому потрібно протидіяти, і ми вже розроблюємо відповідні алгоритми», – розповів Михайло Федоров.

Сьогодні насилля над дитиною  може здійснюватися у віртуальних інтернет-чатах, соціальних мережах, сервісах повідомлень або на ігрових сайтах. Як і в реальному житті, в Інтернеті на дітей чатують небезпеки та виклики. Осінню минулого року в Україні офісом Уповноваженого Президента України з прав дитини в співпраці з Міжнародною спілкою електрозв’язку проводилося онлайн дослідження. Участь у якому взяли 12 тис. дітей та батьків. Результати дослідження приголомшливі, –  виявляється кожна третя дитина в Україні готова зустрітися із онлайн другом у реальному житті. І лише 15% українських батьків знають що робити, якщо стикнулися із проблемою в Інтернеті. То ж ми повинні зробити висновки і приділити достатню увагу підвищенню знань дітей як уберегти себе від можливих ризиків у світовій павутині. А також, як діяти у разі небезпеки. 

  • Окрім цього, Мінцифри в цьому напрямку:
  • Запустило освітній серіал «Безпека дітей в інтернеті»
  • Розробляє стратегію захисту дітей у цифровому середовищі.
  • Планує запуск Школи волонтерів, що навчатимуть дітей безпечної поведінки в Інтернеті
  • Створило чатбот-інструкцію для дітей щодо онлайн-шантажу та вимагання інтимних фото/відео
  • Організувало у ВРУ виставку реальних скрінів з листування дорослих з дітьми-жертвами сексуального насильства в інтернеті.
  • Створило методичні матеріали для вчителів
  • Запустило освітній портал для дітей, батьків та освітян stop-sexting.in.ua та інформаційну кампанію #не_ведись

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт