Кодити з 7 років: як навчають дітей програмування з першого класу

Прес-офіс Міністерства
26 березня 2021, 09:43
  Перегляди 1166

У рамках Європейського тижня цифрової грамотності команда Мінцифри провела урок кодування для першокласників Черкаської області. В інтерактивній та ігровій формі дітей навчали елементарних основ програмування, а також розповіли про важливість професії айтішника.

Вміння програмувати — це набагато більше, ніж просто технічні навички. Написання програмних кодів розвиває аналітичне та логічне мислення, а також уяву і креативність. І чим раніше діти починають навчатись кодування, тим винахідливішими та креативнішими вони стають у майбутньому.

Один із популярних інструментів для навчання дітей кодування є програма Scratch – візуальна мова програмування для дітей, яку винайшли в MIT. Крім того, пояснити основні принципи технології можна в інтерактивній та ігровій формі. Саме в такому форматі команда Мінцифри провела урок кодування першокласникам, використовуючи для візуалізації розумні ручки Smart Koala, які надали партнери проєкту — мережа MOYO.  

«Ми маємо допомогти нашим дітям стати активними, а не пасивними користувачами технологій, а також розвинути знання, які потрібні в 21 столітті. У початковій школі програмування вчить дітей мислити швидко і чітко: вони розуміють, як влаштований світ, встановлюють логічний ланцюжок подій і можуть передбачити, що буде далі. До того ж, навчання дітей кодування означає інвестування в їхнє професійне майбутнє, а також можливість отримати нові таланти для української ІТ-індустрії. Щиро вдячний нашим партнерам — мережі MOYO, які подарувала учням девайси Smart Koala, що допомагатимуть їм не тільки опановувати нові технології, а й вивчати математику та англійську мову», — зазначив заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков.  

Вже зараз з'являється дедалі більше нових професій на стику програмування, математики, фізики, біоінженерії та економіки. Тому навчити українців цифрової грамотності — одне із основних завдань Мінцифри. 

«Володіти базовими цифровими навичками сьогодні не менш важливо за знання іноземної мови. Ми раді долучитися до цієї прогресивної ініціативи і посприяти тому, аби уроки проходили в цікавій та ігровій формі. Такі проєкти не тільки заохочують дітей до навчання, а й дозволяють їм спробувати себе в чомусь новому та навіть обрати майбутню професію», — зазначив генеральний директор мережі MOYO Валентин Івакін. 

Після заняття усі діти отримали інтерактивні ручки та підручники Smart Koala від команди Міністерства цифрової трансформації та партнерів — мережі MOYO.

Довідково

Smart Koala — інноваційний продукт, що розроблений в Україні. Основна ідея — показати, що навчання — це весело, цікаво, інтерактивно за допомогою спеціальних книг та смарт-ручки. Важливою перевагою всіх продуктів Smart Koala є те, що всі малюнки, які зображені в книгах, озвучені трьома мовами.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт