Кабмін схвалив Концепцію розвитку цифрових компетентностей до 2025 року

Прес-офіс Міністерства
03 березня 2021, 12:27
  Перегляди 10413

Реалізація Концепції дозволить громадянам підвищити конкурентоспроможність на ринку праці, надасть можливості для безперервного навчання, подарує комфорт проживання в цифровій країні, підвищить рівень доступності до державних послуг, зменшить ризики небезпек під час користування Інтернетом.

3 березня 2021 року Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням схвалив Концепцію розвитку цифрових компетентностей і затвердив план заходів щодо її реалізації. 

Стратегічна ціль Мінцифри — навчити 6 млн українців цифрової грамотності за три роки. Для цього Мінцифра запустила в 2020 році національну онлайн-платформу Дія.Цифрова освіта. За рік без державного фінансування було створено більше 50 освітніх серіалів із цифрової грамотності, які почали дивитися майже 500 000 українців. Також запустили перший національний тест на цифрову грамотність «Цифрограм». Крім того, вже побудована мережа із 2000 офлайн-хабів цифрової освіти всією Україною, а в процесі долучення до мережі ще 4000 хабів. 

Концепція розвитку цифрових компетентностей до 2025 року окреслює виклики стосовно розвитку цифрових компетентностей в українському суспільстві, визначає шляхи їх подолання та очікувані результати від її впровадження, закладає підґрунтя для створення національної стратегії та стратегічного плану дій щодо розвитку цифрових компетентностей у суспільстві.

Чому це важливо для громадян?

Реалізація Концепції дозволить підвищити конкурентоспроможність на ринку праці, надасть можливості для безперервного навчання, подарує комфорт проживання в цифровій країні, підвищить рівень доступності до державних послуг, зменшить ризики небезпек під час користування Інтернетом. 

Чому це важливо для бізнесу? 

Дозволить залучати більш кваліфіковану робочу силу, з точки зору володіння цифровими навичками, підвищить продуктивність і ефективність бізнес-процесів у компаніях, дозволить бути конкурентоспроможними.

Чому це важливо для держави? 

Це синхронізує основні поняття та вимоги в рамках цифрових компетентностей з європейськими стандартами, модернізує процеси державного управління, зменшить цифровий розрив та гармонізує національний цифровий ринок з Європейським Союзом, прискорить впровадження інструментів електронної демократії та електронного урядування.

У середньостроковій перспективі Мінцифра очікує підвищення позиції України в таких міжнародних рейтингах, як Індекс глобальної конкурентоспроможності Всесвітнього економічного форуму за показником «Цифрові навички серед активного населення» та Індекс цифрової економіки і суспільства (DESI). 

Ознайомитися із Концепцію можна за посиланням.

Коментарі урядовців

«Ухвалення Концепції – стратегічний крок вперед у побудові цифрової держави. Мінцифра вже працює над її реалізацією. Одна з наших найважливіших цілей — навчити цифрової грамотності 6 млн українців за 3 роки. Опанувавши цифрові навички, кожен українець зможе отримувати державні послуги онлайн, якісно підвищити рівень життя, впевнено користуватися соціальними мережами та Інтернетом», — наголосив Віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. 

Заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан підкреслила, що схвалення Концепції стало довгоочікуваною подією в законодавчій площині щодо сфери розвитку цифрових компетентностей українців. 

«Цей законодавчий фундамент дозволить нам реалізувати всі необхідні дії, щоб українське суспільство було готовим до стрімкого розвитку технологій та цифрового прориву України. І мене дуже тішить, що на місцевому рівні вже планують створювати власні концепції та плани дій, спрямовані на розвиток цифрових компетентностей мешканців населених пунктів. Тобто Концепція вже стала закликом до дій. Ми очікуємо, що органи місцевого самоврядування, органи виконавчої влади, освітні установи, громадські організації, професійні спільноти теж долучаться до підвищення цифрової грамотності українців», — заявила Валерія Іонан. 

Заступник Голови Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, д.т.н. Олександр Потій підкреслив: 

«Реалізація Концепції сприятиме захисту українців від потенційних небезпек у цифровому середовищі, особливо тих, які відбуваються завдяки людському фактору. Громадяни будуть знати базові правила поведінки в Інтернеті, типові алгоритми дій у разі інформаційних атак, убезпечать власні персональні дані, розпізнаватимуть фейки». 

Голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина заявила, що Агентство разом з Мінцифрою розпочали активно працювати над підвищенням рівня цифрової грамотності держслужбовців. 

«Сподіваємося, що наша співпраця в рамках реалізації Концепції сприятиме не лише підвищенню рівня цифрової грамотності державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, а й дозволить сформувати єдиний підхід до вимоги до компетентності цифрова грамотність. Попереду в нас багато роботи з розробки відповідної методології та проведення навчальних курсів, і Концепція є своєрідним дороговказувачем у цьому напрямку». 

Голова Національного агентства кваліфікацій Юрій Баланюк зазначає, що однією з головних вимог ринку праці  є цифрова грамотність працівників. І з кожним роком вимоги до «цифровізації» знань і вмінь працівника лише зростатимуть. 

«Минулого року, ми підписали меморандум про співпрацю з Мінцифрою, аби консолідувати зусилля задля підвищення рівня цифрових компетентностей громадян. Також надважливо, при розробленні професійних стандартів і освітніх програм додавати компонент цифрової грамотності», — наголошує Юрій Баланюк.

Експерт з цифрових навичок Мінцифри, фонду Східна Європа, координатор експертної мережі eSkills Програми EU4Digital в Україні Тетяна Нанаєва: 

«Ухвалення Концепції цифрових компетентностей — це дійсно знакова подія. Це результат плідної наполегливої спільної діяльності провідних експертів і юристів, синергії між Мінцифрою, ЦОВВ, НАК, НАДС, АПН України, які активно надавали свої пропозиції. Ця Концепція створена громадянами для громадян, і це лише перший крок у цьому напрямку».

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт