Доступна освіта в умовах війни: Мінцифра, МОН та Фундація Олени Зеленської запустили Коаліцію девайсів

  Перегляди 387

У Лондоні на базі Європейського банку реконструкції та розвитку Мінцифра, МОН та Фундація Олени Зеленської запустили Коаліцію девайсів. Захід організували в межах BETT 2024 — найбільшій у Великій Британії події у сфері освітніх технологій.

Через повномасштабну війну близько 2 мільйонів українських дітей продовжують навчатися онлайн або в змішаному форматі. З них 327 тисяч вимушені пропускати уроки або й зовсім не відвідувати їх через нестачу необхідної техніки для навчання. На сьогодні учні критично потребуть понад 96 тисяч ноутбуків, а вчителі більше — 29 тисяч. Коаліція девайсів покликана це змінити. Вона об’єднає організації, бізнес, уряди країн та меценатів, щоб забезпечити необхідною технікою українських учнів та вчителів. Це дасть змогу забезпечити якісний освітній процес онлайн, а також допоможе українським дітям швидше розвиватися, дізнаватися нову інформацію та соціалізуватися.

«Безпека дітей — наш основний пріоритет. Однак, крім неї, ми прагнемо дати їм майбутнє. Можливості й перспективу. Тож поки наші захисники на фронті воюють, зокрема, за те, щоб діти вільно ходили до школи, ми маємо принаймні забезпечити можливість дистанційної освіти попри війну. У масштабах цілої країни цього, напевне, не робив ніхто у світі. На сьогодні моя Фундація за підтримки іноземних партнерів уже зібрала та передала близько 50 тисяч ноутбуків і планшетів учням та вчителям. Та щоб закрити потребу, потрібно об’єднати більше ініціатив», — зазначила перша леді України Олена Зеленська.

Головна мета Коаліції девайсів  — мобілізувати партнерів із розвитку, щоб забезпечити критичну потребу в техніці для навчання в громадах, які найбільше постраждали від війни. А також надати рівний доступ до освітнього процесу учням і вчителям у всіх регіонах України.

«Через повномасштабну війну сфера освіти має багато викликів. Один із них — забезпечити якісне онлайн-навчання для дітей, які не мають змоги навчатися офлайн. Зараз це понад 1,9 млн дітей. Понад 330 тисяч з них не мають доступу навіть до дистанційного навчання через відсутність техніки — ноутбука, планшета або смартфона. Саме тому ми створюємо Коаліцію девайсів, щоб забезпечити учнів та вчителів необхідними гаджетами й повернути їх до освітнього процесу. Розвиток освіти — це фундамент для економічного прориву України та збереження людського капіталу», — прокоментував Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

У межах ініціативи вже є перші домовленості: Україна отримає понад 50 тисяч девайсів від Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), Education Cannot Wait, Міністерства економіки та інновацій Литви та Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA). 

Щоб ефективно інтегрувати отримані від партнерів девайси в освітній процес, команда МОН та Мінцифри працює над створенням повноцінної цифрової освітньої екосистеми. Вона працюватиме й розвиватиметься за підтримки стейкхолдерів, партнерів із розвитку та освітян.

«Мета Коаліції цьогоріч — закрити критичну потребу в девайсах для дітей і вчителів із 10 областей, у яких переважає дистанційне навчання. Зараз критична потреба ноутбуків становить понад 96 тисяч пристроїв для дітей та понад 29 тисяч для вчителів. Важливо, що девайси також зможуть використовувати для подолання освітніх втрат, підготовки до іспитів та психологічної підтримки. Адже повернення дітей в освітній процес і відновлення доступу до позашкільних активностей — ключовий фактор розвитку потенціалу наших дітей», — зазначив Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

Коаліція вже залучилася підтримкою таких важливих партнерів, як ЮНІСЕФ, UNESCO, TheirWorld та GBC for Education. Це дасть змогу швидше та ефективніше реалізовувати освітні проєкти в Україні. 

Захід організували МОН, Мінцифра, Фундація Олени Зеленської, Посольство України у Великій Британії за підтримки Європейського банку реконструкції та розвитку, BETT, Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту й Theirworld/GBC for Education, British Council.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт