«Доступ до публічної інформації» — новий курс для держслужбовців на Дія.Цифрова освіта

Прес-офіс
24 вересня 2020, 16:00
  Перегляди 6888

Освітній серіал «Доступ до публічної інформації» має на меті підвищити рівень знань державних службовців про законодавство з доступу до публічної інформації

24 вересня 2020 року Міністерство цифрової трансформації України за підтримки Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та Національного агентства України з питань державної служби презентували освітній серіал «Доступ до публічної інформації».

Освітній серіал має на меті підвищити рівень обізнаності державних службовців про законодавство у сфері доступу до публічної інформації та запобігати новим порушенням.

Під час презентації серіалу Валерія Іонан, заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції підкреслила, що відповідальність за реалізацію права на доступ до публічної інформації несуть розпорядники інформації.

«Інколи буває так, що у роботі державних службовців щось йде не за планом, тому стаються порушення щодо реалізації конституційного права людини на інформацію. Саме тому Мінцифри спільно з партнерами та провідними експертами з питань доступу до інформації презентують вашій увазі новий освітній серіал», — сказала Валерія Іонан.

Заступниця Постійної представниці ПРООН в Україні Манал Фоуані наголосила, що пандемія коронавірусного захворювання COVID-19 нагадала про важливість своєчасної та достовірної публічна інформація для забезпечення захисту та безпеки громадян.

«Я вірю, що освітній серіал допоможе державним службовцям більш глибоко розуміти важливість доступу до публічної інформації та необхідність активно взаємодіяти з громадянами і що завдяки спільним зусиллям Міністерства цифрової трансформації, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та ПРООН, органи державної влади стануть ще більш прозорими, підзвітними та ефективними. Найважливіше, аби правильна публічна інформація потрапляла до людей у потрібний час, щоби вони могли вживати правильних поінформованих заходів задля суспільної користі», — сказала Манал Фоуані.

Заступник начальника управління – начальник відділу з дотримання права на доступ до публічної інформації Управління моніторингу прав на звернення та інформацію Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини Олексій Кабанов зазначив, що право на доступ до публічної інформації є точкою відліку, з якої розпочинається реалізація будь-якого іншого права людиною.

«Громадяни бажають знати, яким чином працюють органи державної влади, як вони витрачають бюджетні кошти, чи доброчесні державні службовці. Для громадян серіал дасть змогу глибше зрозуміти, як користуватися інструментами, прописаними у законі «Про доступ до публічної інформації», чітко зрозуміти механізми захисту свого права та як працює державна система не тільки у сфері захисту цього права, а й як це право реалізовується», — заявив Олексій Кабанов.   

Голова НАДС Наталія Алюшина зауважила, що реалізація належного доступу громадян до публічної інформації є важливим завданям у комплексі цілей реформи державного управління.

«Дієвий доступ до публічної інформації влпиває на розвиток громадянського суспільства. І він є основою конструктивного діалогу влади та громадян. Цей курс про те, як бути обізнаним про доступ до публічної інформації, як не робити помилки і як поважати інших», — заявила Наталія Алюшина.  

Освітній серіал є результатом стратегічного партнерства між Міністерством цифрової трансформації та ПРООН в Україні, яке має на меті посилити електронну демократію та покращити цифрову грамотність в Україні. Він був створений Міністерством цифрової трансформації за підтримки Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Державного агентства України з питань державної служби та проєкту «Права людини для України», який впроваджується ПРООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії впродовж 2019–2023 років.

Освітній серіал уже доступний на платформі Дія.Цифрова освіта https://osvita.diia.gov.ua/courses/access-to-public-information

Загальна інформація:

Міністерство цифрової трансформації та Програма розвитку ООН в Україні тісно співпрацюють із часу створення міністерства в серпні 2019 року. Завдяки співпраці було реалізовано низку ініціатив, зокрема #HackCorona, що залучила до розробки IT-проєктів для подолання наслідків пандемії COVID-19 IT-експертів, громадських активістів, стартапи та журналістів. Окрім того, ПРООН в Україні долучилася до розробки платформи Diia.Business для малого та середнього бізнесу, а також мобільних рішень для ЦНАПів у східній Україні.

У червні 2020 року Міністерством цифрової трансформації в співпраці з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини та за підтримки ПРООН запустили освітній серіал «Персональні дані».

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт