Чому гендерні стереотипи — небезпечні? Новий серіал на Дія.Освіта

Прес-офіс Міністерства
28 вересня 2023, 15:24
  Перегляди 706

Чверть української молоді вважає, що вплив гендерних стереотипів посилився під час війни, — такі дані дослідження ГО «Інсайт». Для того щоб показати, що не так з гендерними стереотипами та чому їм не місце в житті сучасної молоді, Клуб Добродіїв у співпраці з Plan International створив новий освітній серіал для підлітків — «Базові знання про гендер».

Мета освітнього серіалу — показати підліткам:

  • чому важливо любити та поважати себе; 
  • як визначати особисті кордони та розпізнати різні прояви насильства — від словесних маніпуляцій до психологічного тиску чи фізичної шкоди; 
  • як відстоювати свої права та звернутися по допомогу до дорослого.

Серіал містить 10 серій. У них ведучі відвертого шоу «ебаут» Наті Гресько та Влад Болсун на прикладах та історіях розбирають ризики, що можуть трапитися з підлітками в житті та мережі. Серед ключових тем — поділ на дівчачі та хлопчачі групи на уроках, булінг за зовнішність, цькування щодо вибору професій та шантаж приватними фото. 

«Вже сьогодні українці створюють країну майбутнього — де кожен і кожна зможуть втілити свої мрії. Тому розвиток гендерної освіти в Україні — це не лише інвестиція в безпеку молоді та суспільства загалом, це зобов’язання будувати світ, у якому кожна людина живе без страху та дискримінації. Новий серіал стане ще одним елементом міцного фундаменту для вільного українського суспільства», — пояснює заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан.

В основі більшості серій — реальні історії українських підлітків, складні та небезпечні ситуації, повʼязані з гендерними стереотипами: цькування, недоречні викрикування на вулицях, небажані доторки, обговорення «незручних» тем удома. 

«Ми багато спілкуємося з молоддю, проводимо зустрічі та фокус-групи, щоб почути їхній запит. І ми бачимо та чуємо, що вони часто стикаються із ситуаціями, які підривають їхні відчуття власної цінності та віру в себе. А це і є зона зусиль Клубу Добродіїв — підтримка дітей, розвиток впевненості, стійкості та вміння протистояти викликам світу, що змінюється кожної хвилини. Цей освітній серіал — ще один інструмент для підлітків, щоб розвинути актуальні життєві навички, які  допоможуть усвідомлювати свої кордони та говорити про них, а також екологічно відстоювати себе, не шкодячи іншим», — зазначає засновниця та керівниця Клубу Добродіїв Марія Тодорчук.

Усі епізоди серіалу містять поради, куди можна звернутися за підтримкою в разі складної ситуації, повʼязаної з насильством та цькуванням. А також контакти служб і сервісів.

Освітній серіал «Базові знання про гендер» буде корисним не лише для підлітків та молоді, а й для батьків, опікунів, учителів та всіх активних людей, відкритих до нових знань та навичок. 

Посилання на освітній серіал — https://osvita.diia.gov.ua/courses/basic-knowledge-about-gender 

Освітній серіал створено з ініціативи Мінцифри для платформи Дія.Освіта за підтримки благодійного фонду «Клуб Добродіїв» та міжнародної гуманітарної організації Plan International.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт