Боротьба з корупцією та прозорі процеси: відтепер КРАІЛ працюватиме як сервісна інституція, а ліцензії можна буде отримати швидше

  Перегляди 434

Кабмін запропонував Парламенту зміни до законів, які реформують Комісію з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ) і перетворюють її на сервісну інституцію. Згідно із законопроєктом видачі ліцензій будуть автоматизовані й отримати їх можна буде значно швидше. Це унеможливить корупційні схеми та забезпечить стабільні надходження до бюджету від гравців ринку. 

Видача ліцензій — один із найкорумпованіших процесів у сфері азартних ігор. За це відповідає Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей. Зараз КРАІЛ — це колегіальний орган, до складу якого входить голова та члени комісії. Засідання КРАІЛ можливе, якщо на ньому присутні від п’яти членів комісії. Наразі їх недостатньо для проведення засідань щодо видачі ліцензій. 

Блокування роботи КРАІЛ призводить до повної неврегульованості ринку, а також втрат надходжень до бюджету. Нинішній формат КРАІЛ є недосконалим і потребує реформування. 

Згідно зі змінами до законів КРАІЛ з колегіального органу перетворюється на сервісну інституцію, що видає ліцензію за декларативним принципом. Це замінить збір великої кількості документів і дозволить зробити автоматичну видачу ліцензій за вичерпними критеріями. Цифровізація та автоматизація сфери забезпечить прозорість процесів та унеможливить корупційні схеми. 

Також законопроєкт дає можливість подати заяву про отримання ліцензії на порталі Дія. Окрім цього, пропонується подання заявки онлайн для людей, які хочуть обмежити себе від участі в азартних іграх. Це зробить інструмент захисту прав гравців зручнішим для громадян.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт