Більше можливостей для українських підприємців: центр Дія.Бізнес у Варшаві презентував Каталог українських виробників, які планують експортувати до Польщі

Прес-офіс Міністерства
13 березня 2023, 11:08
  Перегляди 684

10 березня в центрі Дія.Бізнес у Варшаві презентували новий етап програми підтримки малого та середнього бізнесу. На заході представили Каталог українських виробників, які планують експортувати до Польщі. Серед них — 20 компаній-учасниць програми експортної підтримки, які презентували свою продукцію польським колегам.

Для пілотного проєкту на відкритому конкурсі обрали 20 представників/ць малого та середнього бізнесу України. Наразі цим компаніям допомагають вийти на європейські ринки збуту. Польща стане першою країною в рамках пілотного проєкту. На заході також представили оновлений дизайн офіційного сайту центру з підтримки підприємців Дія.Бізнес у Варшаві. 

Для пілоту обрали Польщу, оскільки у Варшаві вже відкрили центр Дія.Бізнес, що значно полегшує старт пілоту. 

Центри Дія.Бізнес надали ефективну допомогу малим та середнім підприємствам в Україні, щоб адаптуватися до ведення бізнесу під час війни. Наприклад, Дія.Бізнес у Варшаві став важливим провідником для українського бізнесу, що переїхав до Польщі, та допоміг побудувати відносини з польським бізнес-середовищем. 

На заході 20 компаній-учасниць представили свої товари польським партнерам. Серед компаній — бренди з виробництва техніки, крафтових товарів, рослинних олій, корисних смаколиків, сублімованих ягід, кави, косметики та засобів гігієни, дитячих іграшок, одягу для жінок, чоловіків та навіть домашніх улюбленців. 

«Експорт — це не просто торгівля, це створення міцного зв’язку між нашими країнами, який може стати ключовим фактором економічної стійкості України під час російської агресії. Згідно з опитуванням 45% українських підприємців розглядають експорт як можливість розвитку свого бізнесу у 2023 році, це дуже позитивний показник. Географічне положення та спільна історія України та Польщі створюють потужний потенціал для розвитку бізнесу та партнерств. Ми віримо, що українські та польські компанії зможуть успішно розвивати започатковані партнерства та взаємно посилювати результати одне одного», — коментує Валерія Іонан, заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції. 

Малий та середній бізнес — це основа економіки післявоєнної України. Тому важливо створювати умови для розвитку таких компаній. Зокрема, програма експортної підтримки допоможе МСП в Україні в ці скрутні часи вийти на закордонні ринки з експортом товарів власного виробництва. 

«Ми розуміємо, що український малий та середній бізнес потребує більшої підтримки якомога швидше. Це дозволить українському бізнесу зробить свій внесок у відновлення української економіки. Саме тому ми розглядаємо можливості продовжити підтримку українським МСБ наступного фінансового року», — підкреслює Венді де Лука, керівниця GGF в Україні.

Для 20 учасників команда проєкту разом з партнерами надає базовий аналіз продукту для виходу на ринок нової країни, юридичну підтримку, допомогу з брендування для участі в онлайн-кампанії, супровід в адаптації до ринку Польщі.

«У 2022 році Польща стала найбільшим торговельним партнером України та імпортувала українських товарів на рекордну суму в 6 659 млн доларів. Сьогодні велика кількість МСБ розглядають Польщу як пріоритетний ринок для експорту. Наше завдання — допомогти їм успішно вийти та закріпитись на ньому. Цей проєкт — одна з таких ініціатив», — зазначив Андрій Ремізов, директор Офісу з розвитку підприємництва та експорту.

«Найбільшим експортним напрямком для українського бізнесу є країни ЄС — частка цього регіону становить 62%. Сьогодні ми побачили зацікавленість польських партнерів у співпраці та допомозі молодим українським проєктам. Сподіваємось, що пілотний проєкт, який реалізується на базі центру Дія.Бізнес у Варшаві, досягне своєї головної мети та що зовсім скоро ми зможемо бачити ще більше українських товарів у продажу в Польщі», — зазначає Олександра Ільяшенко, керівник центру Дія.Бізнес у Варшаві.

Подія відбулася за участі Марціна Новацкі, віцепрезидента ZPP, члена правління Варшавського інституту підприємництва, та Здіслава Сокаля, члена правління Польської Агенції Інвестицій та Торгівлі (PAIH). 

Пілотна програма ініційована Міністерством цифрової трансформації України, Офісом з розвитку підприємництва та експорту, національним проєктом із розвитку підприємництва Дія.Бізнес у співпраці з Abt Britain, Київською школою економіки та за підтримки програми Good Governance Fund уряду Великої Британії (UK Aid).

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт