90% вчителів англійської володіють нею на рівні В2 і вище: дослідження Мінцифри та British Council

Прес-офіс Міністерства
10 листопада 2023, 15:43
  Перегляди 882

Більшість українських учителів, які викладають англійську мову, знають її на високому рівні. Такі результати дослідження, проведеного в серпні 2023 року в межах національної мовної програми Future Perfect. Його мета — протестувати здібності та визначити навчальні потреби вчителів англійської мови, а також розробити план покращення якості викладання англійської мови в навчальних закладах.

«Це дослідження про рівень володіння українськими вчителями англійською мовою та використання цифрових технологій у викладанні — один з перших кроків до реалізації національної мовної програми Future Perfect. Вчителі та викладачі — це не лише провідники у світ знань. Вони неодноразово довели та продовжують доводити свою стійкість, компетентність та вміння викладати навіть в укриттях під ракетними обстрілами. Відтепер учителі — це також амбасадори змін», — зазначає заступник Міністра цифрової трансформації України з питань євроінтеграції Валерія Іонан.

У дослідженні взяли участь 224 вчителі англійської мови з усієї України. Ключові результати дослідження охоплюють чотири навички володіння англійською мовою:

  • Слухання (Listening): 17,9% опитаних учителів мають рівень С; 44,9% — рівень В2; 31,3% — рівень В1 та 5,9% — рівень А.
  • Читання (Reading): 41,5% опитаних учителів мають рівень В2; 35,2% — рівень В1; 17,9% — рівень С та 5,3% — рівень А.
  • Письмо (Writing): 29,4% опитаних учителів мають рівень В2; 10% — рівень С; 6,7% вчителів — А; 54% — рівень В1.
  • Мовлення (Speaking): 54,3% опитаних учителів мають рівень В1; 31,6% — рівень В2; 13,8% — рівень С та 0,4% — рівень А.

«Освітня політика має ґрунтуватися на даних, і це дослідження їх надає. Тепер ми знаємо сильні сторони вчителів англійської мови й бачимо зони зростання. Надалі спільно з партнерами працюватимемо над конкретними рішеннями щодо вдосконалення викладання англійської в наших школах», — прокоментував заступник Міністра освіти і науки України Андрій Сташків.

63% вчителів англійської мови вважають, що найкращий вік для початку вивчення мови — до п’яти років. 34% схиляються до оптимального віку 6–10 років.

Дослідження продемонструвало переважно високий рівень володіння англійською мовою: 90% учителів англійської мають рівень В2 і вище за шкалою Common European Framework of Reference for Languages. Це — якісний фундамент для втілення цілей мовної програми Future Perfect.

34% вчителів англійської мови відповіли, що на момент опитування вони викладали англійську мову лише в онлайн-форматі.

56% учителів англійської мови вважають, що онлайн-навчання може бути настільки ж ефективним, як і офлайн. Це особливо важливо в умовах повномасштабної війни, адже онлайн-навчання дає змогу не переривати освітній процес попри виклики воєнного часу. 

«Попри повномасштабне вторгнення росії в Україну вчителі англійської мови залишилися надзвичайно відданими своїй справі. Вони вірять, що зосередження на якісному навчанні своїх учнів — це шлях до світлого майбутнього. Це дослідження англійської мови для педагогів, яке Британська Рада провела за підтримки Міністерства цифрової трансформації та Міністерства освіти і науки, є ще одним кроком до цього світлого майбутнього», — пояснює виконавчий директор Британської Ради Скотт Макдональд.

95% опитаних учителів з англійської зазначили, що їм комфортно користуватися технологіями під час онлайн-викладання англійської мови, однак лише 80% уважають, що їхні учні мають достатній доступ до цифрових технологій.

Повний текст дослідження англійською мовою — https://drive.google.com/file/d/1AZ06hnF83037iDmcjU51gWDNE-9sv7DJ/view

English Educator Study проведено Британською Радою в Україні в співпраці з Australian Council for Educational Research на запит Міністерства цифрової трансформації України та Міністерства освіти і науки України в межах Листа про наміри співпраці щодо впровадження національної мовної програми Future Perfect.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт