Цифровізуємо бібліотеки: 150 комп'ютерів почали передавати Запорізькій області

Прес-офіс Міністерства
28 вересня 2021, 14:03
  Перегляди 2096

28 вересня 2021 року Міністерство цифрової трансформації України разом із партнерами почали передання 150 одиниць комп’ютерної техніки сільським бібліотекам Запорізької області в межах проєкту Дія.Цифрова освіта

Це частина масштабної ініціативи з передання 5000 комп’ютерів бібліотекам на всій території країни. Наразі 12 областей України вже отримали понад 3000 комп’ютерів. 

На реалізацію проєкту не витрачені кошти державного бюджету. Це стало можливим завдяки переданню техніки партнером Favbet Foundation. Також партнерами є Офіс Президента України, ​​Асоціація розвитку туризму, Українська бібліотечна асоціація.

Заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан: «Кожного місяця ми скорочуємо цифровий розрив у регіонах. Наша масштабна ініціатива охоплює все нові області України, в яких бібліотеки отримують комп’ютерну техніку та перетворюються на сучасні хаби цифрової освіти».

Куратор проєктів Благодійного фонду FAVBET Foundation Маріанна Ковеня: «Ми дуже раді бути партнерами цієї великої ініціативи з трансформації бібліотек на сучасні хаби цифрової освіти. Саме тут жителі сільської місцевості незалежно від віку матимуть можливість безоплатно навчатись, підвищувати рівень цифрової грамотності, працювати онлайн і мати доступ до мережі Інтернет».

Голова правління Асоціації розвитку туризму Фазиль Аскеров: «Майже в половині областей України сільські бібліотеки отримали комп'ютери. Вони стали вже не сільськими бібліотеками, а сільськими хабами та всесвітніми бібліотеками, оскільки отримали доступ через інтернет до гігантського ресурсу онлайн-бібліотек. Цей проєкт — чудовий приклад, як хороша ідея бізнесу, підтримана державними інститутами, стає реальним проєктом щодо змін». 

Керівниця апарату ЗОДА Зінаїда Бойко: «Ще 150 сільських бібліотек Запорізької області зможуть провадити активну роботу з надання послуг, пов’язаних із підвищенням рівня цифрової освіти. Ми дуже вдячні за таку ініціативу. В сучасному світі кожна бібліотека повинна мати комп’ютерну техніку — це мінімальний базис для повноцінного функціонування. А для громад області, де бібліотеки отримають техніку, це нова можливість активізувати життя в громаді, зробити послуги для людей більш доступними, створити сучасні осередки для навчання та спілкування. Особливо це важливо сьогодні, коли через пандемію багато справ переведено в онлайн-режим».

Директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Владислав Мороко: «Сьогодні ми маємо чудовий привід перебувати в Запорізькій ОУНБ. Ми станемо свідками, як масштабна ініціатива з передання 5000 комп’ютерів бібліотекам на всій території країни, реалізується в конкретному регіоні. Сьогодні з 349 сільських бібліотек лише 92 — з комп’ютерами, тому для нашої області це дуже важлива та своєчасна допомога. Ще 150 сільських бібліотек будуть облаштовані не тільки комп’ютерами, а й повноцінними робочими місцями, оскільки ми отримали також 150 комп’ютерних столів».

Директорка Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки Ольга Волкова: «Дуже символічно, що саме напередодні Всеукраїнського дня бібліотек сільські бібліотеки Запорізької області отримали такий подарунок. Є великі сподівання, що ці бібліотеки ніколи не зачинять, тому що вони стануть інформаційними центрами громад  і надаватимуть сучасні послуги мешканцям. Вдячність за цей проєкт ініціаторам та організаторам, а бібліотекарі зроблять все можливе для того, щоб їхні користувачі дедалі більше орієнтувались у цифровому середовищі».

Оксана Бруй, президентка ВГО Українська бібліотечна асоціація: «Передання комп'ютерів у сільські бібліотеки реально демонструє, як маленькі зміни здатні зробити великі зрушення в цифровій грамотності цілої країни».

Нагадаємо, в Україні є понад 15 000 публічних бібліотек, більшість з яких — це сільські бібліотеки та бібліотеки ОТГ. Лише близько 30% з них мають комп'ютери та під’єднані до мережі Інтернет. 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт