Цифровізація Хмельницької області — плани та перспективи

  Перегляди 691

На Хмельниччині відбувся регіональний семінар-тренінг «Формування мережі цифрових лідерів». Його мета — створити мережу цифрових лідерів у територіальних громадах, які впроваджуватимуть цифрові проєкти на місцях. 

«Цифровізація стрімко увійшла в наше повсякденне життя й роботу. Уже сьогодні ми можемо пишатися чималими досягненнями в цій сфері. Тут зібралися прогресивні люди, з новим баченням, з новим мисленням. І це надихає. Надихає на те, що ми змінимо Україну на краще уже в найближчому майбутньому», —  зазначив Володимир Юр’єв, заступник голови Хмельницької обласної державної адміністрації.  

Під час заходу учасники обговорили цілі регіональної цифровізації на 2024 рік та обмінялися досвідом реалізації цифрових ініціатив. 

Кейси успішних цифрових проєктів презентували представники Славутської та Шепетівської територіальних громад. Це громади, які показали високі результати під час дослідження першого пілотного Індексу цифрової трансформації територіальних громад України. 

«У Мінцифрі ми сформували міцну цифрову команду регіонального та національного рівня. За 4 роки спільно із CDTO нам вдалося підключити 69% шкіл до освітніх інформаційних систем, відкрити 70 Дія.Центрів та охопити 51% громад інструментами е-демократії. Цифрова команда відіграє ключову роль у впровадженні проєктів у сфері цифрової та інноваційної діяльності. Тож, щоб утілювати більше цифрових ініціатив, необхідно побудувати міцну цифрову регіональну команду, за можливості, з фахівців з різних сфер — програмування, аналітика, менеджмент проєктів тощо, які працюватимуть разом для досягнення спільної мети, доповнюючи одне одного», — розповів керівник регіональної цифрової трансформації Міністерства цифрової трансформації України Ігор Панченко.

Серед досягнень Шепетівської міської територіальної громади: 

  • онлайн-звернення для громадян 
  • доступ до відкритих даних, зокрема портал data.gov.ua та сайт міської ради 
  • платформа EDEM — «Громадський бюджет», «Місцеві петиції», «Відкрите місто»
  • gps-трекінг комунальної техніки
  • цифрові канали комунікації з громадою (залученість аудиторії майже 19 000 осіб)
  • автоматизована система формування та ведення реєстру «ЦНАП-SQS» 
  • система внутрішнього та зовнішнього документообігу «DEKA OFFICE»

Славутська міська територіальна громада впровадила: 

  • 372 послуги в ЦНАПі
  • мобільний ЦНАП
  • портал відкритих даних та геопортал 
  • Енергобаланс — систему щоденного моніторингу споживання енергоносіїв  
  • систему «Голос» — голосування під час депутатських засідань та міських сесій
  • міську систему відеоспостереження 
  • платформу електронної демократії — «EDEM»
  • кабінет контролера для Управління водопровідно-каналізаційного господарства
  • цифровізацію освітніх послуг — е-журнали та е-щоденники. 

«Одним із пріоритетів діяльності проєкту “Посилене партнерство для сталого відновлення”, який впроваджується ПРООН за фінансової підтримки Уряду Швеції, є підвищення стійкості в громадах, які постраждали від війни, через заохочення до застосування орієнтованого на розв’язання проблеми партнерського підходу до відновлення та розвитку. Формування ефективної команди цифрових лідерів у територіальних громадах Хмельницької області сприятиме якісному виконанню ними повноважень з формування й реалізації політики із цифрової трансформації на місцевому рівні», — сказав Вячеслав Третяк регіональний координатор ПРООН у Хмельницькій області.

Крім того, ішлося про кіберзахист та кібергігієну державних органів влади. Зокрема, практичними порадами поділилися представники кіберполіції та Держспецзв’язку. 

Нагадаємо, що у 2024 році регіони мають виконати три обов’язкові проєкти у сферах кібербезпеки, охорони довкілля та екології, а також оборони. 

Захід організовано Хмельницькою обласною військовою адміністрацією спільно з Програмою розвитку ООН в Україні, за підтримки Уряду Швеції та за участю Хмельницького регіонального центру підвищення кваліфікації.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт