Регіональний дайджест: відкриття Дія.Центр та ЦНАПів, інтерактивна карта радіаційного фону, техніка для навчальних закладів

  Перегляди 415

Україна продовжує будувати цифрову державу, незважаючи на повномасштабну війну та всі виклики воєнного часу, – перебої зі звʼязком, відключення електроенергії, кібератаки. Як відбувається цифровізація держави у регіонах наприкінці складного року – у актуальному дайджесті новин.

Волинська область

Вчителі Волині отримали у постійне користування нові хромобуки. 1283 пристроїв розподілили між викладачами-переселенцями, які працевлаштувалися у волинських навчальних закладах та вчителями, які організовують дистанційне навчання за відсутності укриттів у деяких школах. Девайси відправили до закладів загальної середньої освіти Нововолинської, Володимирської, Камінь-Каширської, Ковельської, Люблинецької, Рожищенської, Ківерцівської та Маневицької громад. Передачу техніки здійснили завдяки домовленості Мінцифри та МОН з компанією «Google» та ЮНЕСКО. 

Київ

У Києві з'явився новий цифровий проєкт зі збереження культурно-історичних пам'яток #SaveKyiv. Проєкт має на меті поширити інформацію та документацію даних про пошкодження важливих об'єктів Києва, культурна спадщина якого має тисячолітню історію.

Долучитись до цієї ініціативи можна на туристично-культурному хабі Києва, де необхідно зазначити як ви або ваша організація допомагає зберігати культурно-історичні пам'ятки міста; як у Києві захищають музеї, храми, пам’ятки архітектури; як в Києві намагаються захистити від ушкоджень відео про пам’ятки столиці, розповіді від туристичних гідів та звернення знаменитостей до іноземних ЗМІ.

Одеська область 

557 учнів з більше ніж 30 шкіл Одеської області прийняли участь в конкурсі з метою підвищення цифрової грамотності. Конкурс ІТ-MYKOLAI відбулася завдяки ресурсним можливостям національної онлайн-платформи для розвитку цифрової грамотності Дія.Цифрова освіта та спільної ініціативи Одеської ОВА і Odesa IT-Family. 8 організацій долучилися до добрих справ і надали подарунки дітям серед яких такі компанії як “Київстар”, Укртелеком”; банк «Восток»; DataArt, Brightech та Capgemini Engineering. 

Львівська область

На Львівщині у 58 громадах з 73 вже працюють ЦНАПи. До цього переліку тепер входить Комарнівська територіальна громада, у якій запрацював сучасний Центр надання адміністративних послуг. ЦНАП облаштували на території колишньої дитячої поліклініки. У ЦНАПі надаватимуть понад 200 адміністративних послуг, що спростить взаємодію 14 тисяч мешканців Комарнівської громади з державою. 

Черкаська область

Черкаською ОВА створено мережу радіаційного спостереження до якої увійшли 66 постів по всій області. Мережа створена на базі онлайн-ресурсу, що забезпечує автоматичну обробку даних суб’єктів радіаційного контролю в Черкаській області. Завдяки інтерактивній карті можна дізнатись про радіаційний фон кожної громади у режимі реального часу.

Проєкт ініційовано відділом цифровізації та управлінням цивільного захисту Черкаської ОВА і втілено у співпраці з розробниками ГО “Збережи Дніпро“. Розробка та запуску системи відбулося без залучення грошових коштів. В ній використані інструменти системи SaveEcoBot, яка вже оброблює інформацію з 362 постів контролю радіаційного стану розташованих на території України.

Рівненська область

Цього року на Рівненщині відкрили 6 Центрів надання адміністративних послуг. Жителі Локницької, Боремельської, Олександрійської, Мізоцької, Вирівської та Немовицької територіальних громад отримали полегшений доступ до адміністративних послуг. Найбільший попит мають послуги для внутрішньо переміщених осіб, адже Рівненщина з початку війни прийняла понад 80 тисяч біженців, частина з яких залишилася в області. На другому місці за популярністю оформлення пільг та субсидій.

Тернопільська область

Понад 17,5 тисяч жителів Вишнівецької громади отримали доступ до 200+ адміністративних послуг в новому Дія.Центр. Створення центру відбулось напередодні новорічних свят і стало можливим завдяки коштам державної субвенції на розвиток мережі ЦНАП та співфінансуванню з місцевого бюджету. 

Інституційну та методологічну підтримку у створенні та функціонуванні Дія.Центру громаді надають експерти Проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні”, який фінансується Урядом Швеції через Шведське агентство міжнародного розвитку Sida.

Хмельницька область

Вчителі Хмельниччини отримали School Box та 1704 сертифікатів на комп'ютерну техніку. Усього освітянам було передано 1747 ноутбуків та 544 School Box, які складаються з різноманітного канцелярського та навчального приладдя від транспортирів та лінійок до навчального годинника та надувного глобуса. 

Техніку для закладів загальної середньої освіти передали завдяки підтримці Міністерства освіти і науки України та за сприянням Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури ( ЮНЕСКО).

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт