Основні результати та виклики діджиталізації регіонів: у Львові відбувся Форум цифрових громад

Прес-офіс Міністерства
22 березня 2023, 10:06
  Перегляди 460

20–21 березня у Львові відбувся Форум цифрових громад 2023. Це дводенний захід, де зібралися представники цифрових громад-лідерок, регіональні CDTO та внутрішньо переміщені громади, щоб обговорити результати цифрової трансформації.

У Форумі взяли участь 105 представників цільових громад Вінницької, Волинської, Одеської, Чернігівської, Дніпропетровської та Луганської областей. 

Темою Форуму стали основні результати та виклики цифрової трансформації регіонів України під час великої війни. У перший день презентували успішні кейси цифровізації регіонів, обговорили важливість цифрових лідерів на місцях та подальші плани діджиталізації громад.

Щоб цифрова трансформація регіонів була прозорою та ефективною, важлива наявність CDTO у кожній громаді. Про це зауважила заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан:

«Сьогодні цифровізація проникає в абсолютно всі сфери: від освіти – до соціальної галузі. Тому потрібно, щоб цифрова трансформація, яка почалась на національному рівні, тривала й на регіональному. Для цього нам потрібно швидко реалізовувати реформи, що допомагають будувати найбільш зручну цифрову державу у світі без бюрократії, корупції і paperless. Ми потребуємо людей на місцях, які можуть узяти на себе напрямок цифрової трансформації та повністю його впровадити».

«Важливим аспектом є створення інституту CDTO в Україні. Адже цифрові лідери роблять величезний внесок в успішність цифровізації держави загалом. CDTO – це драйвери цифрової трансформації. Когось вони надихають, комусь дають доручення, а комусь просто допомагають. У будь-якому разі – дуже круто, коли в області є людина, яка точно знає, куди рухатись, та до якої завжди можна звернутися», –  зазначив Сергій Гунько, координатор із цифровізації регіонів у Програмі EGAP.

Під час панельної дискусії «Цифровізація в умовах війни» поговорили  про е-інструменти як спосіб комунікації з мешканцями в умовах воєнного стану. Зокрема, Оксана Піцик, голова Смідинської громади, розповіла, як чат-бот СВОЇ боровся з дезінформацією в селі на початку повномасштабного вторгнення, а також про те, як push-сповіщення, які туди додали, замінили церковні дзвони під час повітряної тривоги, коли ще не було застосунків.

Про практику партисипації та досвід залучення мешканців до голосування за проєкти громадського бюджету розповіла Олеся Жилко, завідувачка сектору регіонального розвитку, інвестицій та проєктної діяльності Любешівської селищної ради:

«Цифровізація – це про довіру до людей. Тому важливо підвищувати рівень цифрової грамотності незалежно від того, місто це чи село. Наші люди походять переважно із сільської місцевості. Вони дуже працьовиті та мудрі у своїй сфері, але їм значно важче даються е-інструменти, на відміну від мешканців великих міст. Руками авторів проєктів ми навчаємо громаду е-голосування. Коли людина один раз пройшла голосування, у неї зникає страх завантажити Дію чи згенерувати будь-яку довідку».

На другий день Форуму учасники презентували цифрові простори для ВПО, навчалися цифрової безпеки та обмінювалися досвідом впровадження е-послуг і сервісів у громадах.

Наприкінці Форуму вручили нагороди цифровим громадам-лідеркам та подяки представникам громад за успішне впровадження шаблонних проєктів Програми EGAP.

Форум цифрових громад 2023 відбувся в межах швейцарсько-української Програми EGAP, що виконується Фондом Східна Європа, за підтримки Міністерства цифрової трансформації України.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт