Дві області затвердили програму інформатизації: пріоритети Волині та Закарпаття до 2025

  Перегляди 1026

Волинська та Закарпатська області затвердили регіональну програму інформатизації (РПІ) на 2023-2025 роки. Програми розроблені на виконання законодавства України, відповідно до основних положень Національної програми інформатизації України та затверджено начальниками обласних військових адміністрацій та вже  пройшли етап погодження Мініцифрою і отримали відповідні схвалення.

Особливістю для програми Волинської області стало врахування запитів громад області, а також участь представників громад у науково-технічної раді ОВА. У прийнятій РПІ передбачаються заходи із розвитку ІТ екосистеми, бренду регіону та проєктного офісу «Digital Volyn»; створення платформи регіонального маркетплейсу крафтових продуктів від виробників усіх ОТГ Волині; створення інструменту візуалізації відкритих даних в різних галузях області «Волинь в цифрах»; створення центру підтримки підприємництва разом із консалтинговими зонами «Дія Бізнес»; розробка та впровадження е-програми для міжміського транспорту та створення розумних зупинок «Smart bus»; створення та розвиток науково-технологічного парку у регіоні.

Закарпаття ж обрало своїми амбітними цілями такі напрямки як: надання адмінпослуг в електронній формі, е-демократія, сервіси для громадян та бізнесу у сфері освіти, охорони здоров'я та житлово-комунального господарства, сучасна захищена інформаційна інфраструктура області. РПІ Закарпатської області передбачає заходи із проведення цифрової модернізації технологій за актуальними напрямками та сферами, формування «розумної» цифрової платформи обласного управління, орієнтованої на потреби громади та спрощення і оптимізацію процесів взаємодії «людина-держава-людина»

Пріоритетами РПІ Волинської області стало забезпечення рівного доступу до електронних послуг та сервісів для усіх мешканців Волинської області, підвищення рівня цифрових навичок та вмінь громадян, підтримка та прискорення цифрового розвитку регіону для забезпечення якості та комфорту життя, а також впровадження системи безпечний регіон тощо.

Також одним із завдань програми є розвиток потенційних можливостей для розвитку аутсорсингових послуг та ІТ-сфери, що включає: формування ІТ екосистеми на Волині та відповідної інфраструктури, відкриття Дія.Бізнес та проєктна робота з донорами – центри підтримки підприємців, взаємодія з науковцями та економічний розвиток громад, підтримка розвитку технологічних стартапів.

Реалізація понад 50 завдань і заходів РПІ Волинської області має значно стимулювати розвиток відкритого інформаційного суспільства в регіоні, як одного з істотних факторів розвитку демократії у країні, а також підвищення якості життя як жителів області, так і населення України в цілому в умовах війни та для відновлення країни.

В РПІ Закарпатської особливу увагу приділяють заходам для удосконалення системи освіти: покращення цифрової освіти; переведення закладів освіти на електронний документообіг та впровадження системи менеджменту контенту, що міститиме навчальні розробки педагогічних працівників та синхронізуватиметься із системою управління освіти; створення окремого простору для підготовки учнів області до ЗНО; під’єднання ЗО до платформи «Всеукраїнська школа онлайн” та повністю перевести на електронні журнали; створення єдиного цифрового освітнього простору та впровадження системи управління навчанням у всіх відповідних закладах освіти з єдиним центральним кабінетом для Департаменту освіти.

Не залишаться без уваги й інші сфери. Планується створення застосунку е-Квиток, для можливості відстеження транспорту та придбання квитків та створення мобільного застосунку «Моє закарпаття». А також втілення проєкту «Електронний рецепт» та розвиток геопорталу відкритих даних області та багато інших проєктів. 

«Головним пріоритетами програми до 2025 року є наша незламність, що включає підвищення рівня цифрової грамотності населення, забезпечення безперешкодного доступу до високошвидкісного інтернету всіх населених пунктів (насамперед сільських) і соціальних закладів,  подальше впровадження електронного урядування у Волинській області, надання якісних адміністративних послуг, розвиток ІТ екосистеми та концепції безпечний регіон. Громади Волині мають прагнення посилювати цифрові проєкти та послуги, тож ми намагалися при розробці РПІ враховувати їхні запити, також представники громад увійшли до науково-технічної ради ОВА. Одним із завдань програми є також розвиток потенційних можливостей для розвитку аутсорсингових послуг та ІТ-сфери, що включає: формування ІТ екосистеми на Волині та відповідної інфраструктури, відкриття Дія.Бізнес та проєктна робота з донорами - центри підтримки підприємців, взаємодія з науковцями та економічний розвиток громад, підтримка розвитку технологічних стартапів»,  – зазначила Вікторія Левчук, заступник начальника облдержадміністрації з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації (CDTO).

«Серед завдань програми прозора, сучасна, ефективна організація цифрової взаємодії органів місцевого самоврядування, місцевих органів виконавчої влади з населенням та бізнесом, що створить комфортні умови для проживання, належне інституційне підґрунтя для розвитку різних секторів економіки, сприятиме інвестиційній привабливості регіону»,  ̶  наголосила Вікторія Левчук, заступник начальника облдержадміністрації з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації (CDTO).

Як зазначив CDTO Закарпаття, заступник голови Закарпатської обласної державної адміністрації Олександр Пацкан: «Програма містить глибокий аналіз стану інфраструктури інформатизації та пріоритетних напрямків соціально-економічного розвитку Закарпаття, на формування яких більшою мірою вплинула війна в Україні. З’явилися нові суспільні потреби, багато процесів пришвидшилися і ми повинні тримати удар на нашому цифровому фронті. Ми хочемо створити і вже працюємо над мобільним застосунком «Моє Закарпаття» та спеціалізованим порталом для отримання адміністративних послуг. Ми впровадимо єдину систему електронного документообігу органів державної влади та місцевого самоврядування області та оцифруємо реєстри ОДА. Окремо відзначу напрямок кібербезпеки та кібергігієни, що став особливо актуальним під час війни. Кібератаки здійснюються майже щоденно і ми потребуємо належного захисту. Буде створено профіль кіберзахисту для окремих об’єктів критичної інфраструктури та впровадження навчального курсу «Кіберполігон». Програмою передбачено підключення укриттів до швидкісного інтернету та організацію Wi-Fi доступу, створення спеціального довідкового порталу для ВПО в Закарпатському регіоні».

«Наша область швидкими темпами впроваджує цифрові процеси і на цьому ми не зупинемося. Я вдячний Міністерству цифрової траснформації України за підтримку всіх наших амбіцій, а також усім структурним підрозділам ОДА за ініціативу та плідну співпрацю щодо цифровізації суспільних процесів нашого життя», – додав Олександр Пацкан.

Обсяги фінансування Волинської РПІ на наступний рік, у тому числі бюджетні/ позабюджетні складають 8485,00 тис. гривень, на три наступні роки, у тому числі бюджетні/ позабюджетні – 27109,00 тис. гривень.

Фінансування Закарпатської РПІ на наступний рік, у тому числі бюджетні/ позабюджетні складають 70381,89 тис. гривень, на три наступні роки, у тому числі бюджетні/ позабюджетні – 130554,67 тис. гривень.

Обидві області у своїх РПІ мають як схожості, так і відмінності, але ми певні, що вони не тільки виконають поставлені цілі, а й перевищать їх. У такі складні для країни часи особливо важливо бачити нестримну жагу до покращення життя громадян та невпинну роботу на благо держави. Віримо у майбутнє і все буде Україна!

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт