Два регіони затвердили програму інформатизації: пріоритети Одещини та Кіровоградщини до 2025 та 2026 років

  Перегляди 267

Команди Одеської та Кіровоградської областей затвердили Регіональну програму інформатизації на найближчі роки. Мета програми — використати можливості, що надають цифрові послуги й інфраструктура, для покращення рівня та якості життя мешканців регіонів.

Одеська область активно впроваджує інноваційні рішення, які покращують доступ місцевого населення до нових послуг. А також сприяють оптимізації адміністративних процедур. 

Одна з важливих ініціатив Регіональної програми інформатизації Одещини — створення цифрових інфраструктурних об’єктів. Це допоможе розвитку підприємництва та прискорить впровадження цифрових технологій у регіоні.

Також Регіональна програма на 2024–2026 роки передбачає створення:

  • ситуаційного центру для аналізу інформації та розгляду ситуаційно важливих тем 
  • ІОТ (інтернету речей) — це колекція пристроїв, які обмінюються даними через інтернет. Це дає змогу автоматизувати процеси в різних галузях, роблячи їх більш ефективними і безпечними;
  • датацентру, щоб виконувати функції зберігання та обробки інформації.

«Загалом, програма — це своєрідне ядро мережі, що має на меті розвиток інформаційно-комунікаційної системи органів місцевої влади. А також спрямована на подальший розвиток державного управління, місцевого самоврядування та інформаційної інфраструктури області», — підкреслив CDTO Одеської області Сергій Кропива.

Крім того, програма передбачає впровадження цифрових технологій у ключові сфери життя регіону: 

  • цифровізації єдиної регіональної черги по житлу дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, відповідно до віку та дати постановки на облік;
  • житлово-комунального господарства;
  • цифровізації органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, освіти, медицини, транспортної сфери, містобудування та архітектури.

На Кіровоградщині Регіональна програма інформатизації на 2024–2025 роки орієнтована на створення інноваційного середовища регіону, впровадження електронного урядування, розвиток цифрових технологій і покращення адміністративних послуг. А також уведення реєстрів та інструментів електронної демократії в діяльність регіональних органів влади.

«Впровадження нових підходів щодо залучення альтернативних джерел фінансування програм та проєктів регіональної програми інформатизації стало можливими завдяки активній співпраці влади, громадськості та бізнесу», — відзначив перший заступник начальника Кіровоградської ОВА Павло Конопко.

Серед основних проєктів цифрової трансформації Кіровоградської області в межах програми: 

  • створення інноваційного простору та регіонального стартап-акселератора Central Ukrainian Digital Office
  • створення мережі цифрових освітніх хабів публічного управління та проєктного менеджменту Digital Hub на базі соціальних закладів 
  • розвиток інститутів місцевого «цифрового лідерства»
  • впровадження системи електронного документообігу в громадах
  • цифровізація обласного архіву 

Також важливим напрямом розвитку регіону є розширення інноваційної мережі за допомогою обласного координаційного центру з питань реалізації цифрових проєктів та заходів «Центрально-український цифровий офіс». Мета — створити інноваційне середовище на Кіровоградщині.

«В Україні 14 областей затвердили регіональні програми інформатизації. Усі вони розробляються та затверджуються як складова частина Національної програми інформатизації. Під час розробки враховуються регіональні особливості виконання проєктів, галузеві програми, соціально-економічний розвиток регіону та програми інформатизації органів місцевого самоврядування. Затвердження Регіональної програми — ключовий етап у покращенні ефективності та конкурентоспроможності регіону», — зазначив керівник регіональної цифрової трансформації Міністерства цифрової трансформації України Ігор Панченко.

Регіональна програма спрямована на впровадження цифрових проєктів на місцевому рівні та розвиток інформаційно-телекомунікаційного середовища. Крім того, реалізація програми протягом 2024–2025 років дасть змогу забезпечити захист інформації та кібербезпеку.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт